Rónai György

A Rambus bemutatta az új XDIMM memória-rendszerét

A chip és interfész-fejlesztő Rambus az IDF keretei között mutatta be az első működő XDR DRAM megoldását. Egyelőre ugyan kérdéses, hogy az ipar széles körben felkarolja-e majd az új technológiát, az mindenesetre biztos, hogy a Rambus megoldása kiforrott, és készen áll a bevezetésre.

Az XDR memóriák rendszere lehetővé tesz egy teljesen újfajta pont-pont differenciált adatforgalmat, ami által akár több GHz-es sebességű, szinte szabadon skálázható memória-alrendszert kapunk. Egy ilyen rendszerbe akár 36 DRAM modul is belemehet, és egy ilyen XDR DRAM modul akár 32 darab 256 Mbites chipből is állhat. Ezáltal az XDR rendszer egyben a nagy sávszélességet, és a nagy kapacitást igénylő rendszerek igényeit is kielégíti majd.

Az XDR DRAM-ok egyik legfontosabb eleme az úgynevezett Dynamic Point-to-Point (DPP) technológia, ami által a résztvevő memória mennyiségétől függetlenül állítható be a működési frekvencia. Magyarán nem okoz majd fennakadásokat, hogy 1 vagy több modul van a gépben, és a rendszer sok modul esetén is elérheti a több GHz-es működési frekvenciát.

A Rambus szóvivője szerint az XDR rendszer kulcsfontosságú lesz a jövőben minden olyan PC gyártó számára, akik csúcsteljesítményű rendszereket akarnak eladni akár otthoni, vagy szerver környezetbe. Miután a memóriák sebessége lassan meghaladja az 1 GHz-et is, egyre nagyobb kihívás lesz egy rendszerben több modult szinkronizálni. Többek között erre is optimális megoldást nyújt az új technológia.

A bemutató szerint egyetlen 32bites XDIMM XDR modul 12,8 GB/s sávszélességre képes 3,2 GHz-es frekvencián. Kétcsatornás üzemmódban ráadásul ez az érték a kétszeresére növekszik. A jövőben pedig, egy-egy ilyen 32bites modul magában akár 25,6 GB/s átviteli sebességre is képes lehet, amikor is a memória alrendszer sebessége eléri majd a 6,4 GHz-et. A Toshiba már tavaly év vége óta készít mintákat 512 MB-os DXR DRAM modulokból, amelyek 3,2 GHz-en működnek. Ezek a termékek várhatóan 2005-2006 tájékán jelennek meg a forgalomban, és az egyik leginkább ismert felhasználási területük várhatóan a Sony Playstation 3 lesz.

Az XDIMM moduloknak 6 vagy 8 rétegű NYÁK-juk van, és a szokásos 5,25" méretű foglalatba passzolnak. Nem kompatibilisek azonban a Rambus eddigi RIMM architektúrájával, mert noha ugyanolyan 232 tűs csatlakozójuk van, például a behasítás is máshol helyezkedik el, hogy ne lehessen összekeverni őket. A Rambus szerint az XDIMM interfész már 4 rétegű alaplapokon is megoldható. Az új memória-technológián kívül egyébként a Rambus bemutatta az új GDDR3 memóriavezérlőjét is, és a RaSer PCI Express interfészét is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #10
    és mégis, mekkora kess kellene ? mondjuk 16mb elég lenne, mint az itanikon ?

    Jol láthato, a preszkott példáján is, hogy nem a chipzillák a megoldások.... Vagy szted egy hülyeséget egy másik hülyeségel kell megoldani?

    Sztem nem kell magas késleltetésű ram, és akkor nem kell bazinagy kess :) Ld. még AMD64/512kb-al .... Ésszel lrdemes tervezni.

    Dinosaur :D :D :D Jahhhh, nagyon jo. Néz már utána, a nagy késleltetései a GYAKORLATBAN lebőgtek, az alkalmazások az alacsony késleltetésű DDR ramot favorizálják !

    Formatuq: ekkora baromságot ... az intel nem kibaszott velük, hanem LEPAKTÁLT ! :D MAjd miután kezdett kiboruln a bili, a per a rambus ellen, szépen magára hagyta. Kivánom neked, hogy életedben ne tudj a rambus modulok áránál olcsobban ramot venni :D :D
  • formatuq #9
    mindig is az volt, csak a kocsog intel ki akart baszni veluk
  • Dinosaur #8
    A Rambus még mindig jobb mint a DDR.
  • Vers #7
    talán azért mert nagy cachel a késleltetést észre se veszed
  • myke #6
    meg az árára is kíváncsi lennék
  • arty #5
    késleltetésekről vajon miért nem esett szo? talán sokkolo lenne a 20-2-2-5 ? :D
  • Akuma #4
    Látod már a memória is 2* gyorsabb, mint a te procid
  • CoolStuff #3
    Ez LOL!:DDD
  • Akuma #2
    Mintha valaha azt állították volna, hogy a rambusz ideje lejárt :P
  • Akuma #1
    6,4 GHz-es memória!!!!! 26,5 giga/sec...
    "2005-2006 tájékán jelennek meg a forgalomban"
    .... szóhoz sem lehet jutni ....