Alex

IDF: az Intel bemutatta az új háttértár-felületet

Egy új kezdeményezés állt össze a kézi és hordozható szórakoztató elektronikai termékek egyedi igényeihez szabott háttértár interfész meghatározására, az Intel, a Hitachi, a Marvell, a Seagate és a Toshiba vezetésével.

A bejelentés ma a San Franciscóban rendezett Intel Developer Forumon hangzott el. Ezen prominens vállalatok együtt próbálják meghatározni a szabványos interfészt a kisformátumú lemezmeghajtókhoz, amelyek a kézi szórakoztatóelektronikai piaci szegmens igényeit célozzák meg, mint például a kevés csatlakozó, alacsony feszültség, energiahatékonyság, költséghatékonyság és integrációs képesség.

"Nincs ma olyan lemezmeghajtó felület, amelyet a kézi szórakoztatóelektronikai piacnak szántak volna, így a lemezmeghajtóknak olyan más interfészekkel kellett együttműködniük, melyek komplexek és nehézkesek, illetve amelyek az apró kézi eszközökhöz rosszul illeszkednek" - mondta Knut Grimsrud, az Intel CE-ATA első számú vezető tervezője. "A hordozható szórakoztatóelektronikai eszközök számának robbanásszerű növekedésével a CE-ATA kezdeményezés több, a kisformátumú lemezmeghajtó interfészeknél felmerülő igényekre adhat választ. Az iparág vezető cégeivel való együttműködés eredményeként olyan egységesített megoldást biztosíthatunk, amely a legteljesebb mértékben elégítheti ki a felhasználók igényeit."

A CE-ATA-nak számtalan előnye van; iparági szempontból a kisformátumú lemezmeghajtó gyártók számára előnyt nyújt az olyan háttértár interfész, amely ezen eszközök igényeihez lett szabva, így nagymértékben optimalizált lemezmeghajtó kivitelt tesz lehetővé. A chipgyártók és a berendezéseket megalkotók számára emellett további előnyök jelentkeznek a továbbfejlesztett integrációnak köszönhetően, melyet a személyre szabott interfész kevés csatlakozószáma, előnyös feszültségi szintje és hatékony protokollja biztosít. A felhasználók szempontjából egy olyan személyre szabott lemezmeghajtó interfész, amelyet a kézi és hordozható szórakoztató elektronikai termékszegmensekhez fejlesztettek ki, megnövelheti a háttértár használatot az új termékekben, és olyan termékek fejlesztéséhez vezethet, amelyek háttértár-kihasználtsága sokkal hatékonyabb lehet.

Az új kezdeményezés a Serial ATA-hoz hasonlóan működik, azonban a CE-ATA a SATA-tól külön lett kialakítva, hiszen a kézi és hordozható szórakoztatóelektronikai készülékeknek nincs olyan magas sávszélességre szükségük, mint amekkora általában a számítástechnikában szükséges; hanem kisebb sávra van szükség, de maximális energiahatékonyság mellett. Éppen ezért a CE-ATA az alacsony árra és a legmagasabb szintű energiahatékonyságra koncentrál majd.

A CE-ATA-t népszerűsítő vállalatok a legjelentősebb cégek közé tartoznak a kisformátumú lemezmeghajtók és a kézi szórakoztatóelektronikai termékek piacának szegmensében. A legtöben emellett a Serial ATA nemzetközi szervezet vezetői közé is tartoznak, melynek megalakulását szintén az Intel Fejlesztői Fórumán jelentették be. A részletek kidolgozása várhatóan 2005 első felére fejeződik be. Az első, új technológiát támogató végtermékek néhány hónappal ezután kerülnek a piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    na , már erre is van "szabvány" .. végülis nembaj ..