SG.hu

IDF: az Intel felfedte WiMAX terveit

Az Intel felfedte a közeljövőben megjelenő WiMAX termékekhez szánt vezetéknélküli szélessávú chipjei kulcsfontosságú technikai részleteit, melyek nagy távolságú és nagy sebességű vezetéknélküli internet-csatlakozást tesznek lehetővé.

A hamarosan érkező vezetéknélküli komponens - melynek neve "Rosedale" - várhatóan az első, rendszer a chipen kivitelű felhasználóknak szánt eszköz lesz, amely támogatja az IEEE 802.16-2004-et (korábban IEEE 802.16REVd néven volt ismert). Ezeket a berendezéseket majd az otthonokban vagy az irodákban lehet elhelyezni az internetes csatlakozáshoz szükséges vezetéknélküli szélessávú jel kibocsátására, illetve fogadására. Az IEEE 802.16-2004 (amely WiMAX-ként is ismert) egy olyan vezetéknélküli szabvány, amely szélesssávú csatlakozást tesz lehetővé, akár nagy távolságokon, DSL-kapcsolattal.


Az Intel a Rosedale teszttermékek szállítását már megkezdte a kulcsfontosságú ügyfelei számára. "A nagysebességű és szélessávú DSL és kábelkapcsolatok csak a számítógépek egy töredéke számára elérhető a világon" - mondta Scott Richardson, az Intel Broadband Wireless csoportjának ügyvezető igazgatója. "A WiMAX lehetővé teszi a költséghatékony, nagysebességű, vezetéknélküli kapcsolatok kiépítését az otthonokba és irodákba, akár városi, akár vidéki környezetbe. Az Intel WiMAX fejlesztéseinek legfőbb célja, hogy egyszerűbbé és költséghatékonyabbá tehessék a számítógépfelhasználók következő generációja számára a nagy sebességű internethez való vezetéknélküli kapcsolódást."


A Proxim WIMAX technológiát használó eszköze - az új integrált chippel jelentősen csökkenhet a 70 Mbites vezetéknélkül kapcsolatot lehetővé tévő berendezések ára

Az új Rosedale chipet nagyfokú integrációval tervezték annak érdekében, hogy korszerűsítsék a gyártást és csökkentsék az árat. A chip magában foglalja a 802.16-2004 MAC és OFDM PHY-t, egy intergrált 10/100 MAC-ot, valamint egyvonalas biztonsági eljárást és TDM-vezérlői felületet, melyek lehetővé teszik egyes alkalmazások futtatását, például a szélessávú internetes adat- és hangfolyamot. A képességek integrációja lecsökkenti a berendezésekben lévő elektronika arányát, mivel kevesebb chipre van szükség, felgyorsítja az ilyet használó eszközök engedélyezését és tesztelését. Mivel lehetővé teszi a rendszertervezők számára ezen berendezések gyorsabb és egyszerűbb kialakítását, a költségek csökkentésével még megfizethetőbbé válik a WiMAX használata.

A Rosedale vezetéknélküli szélessávú kezelői felület támogatja a nemrégiben jóváhagyott IEEE 802.16-2004 szabványt, amely egyszerűbbé teszi - többek között - a felhasználók számára a különböző disztribútorok által ajánlott eszközök közül a legmegfelelőbb kiválasztását. A WiMAX Forum egy iparági csoportosulás, amely azért jött létre, hogy tesztelje és tanúsítsa a WiMAX termékek közötti együttműködését, várhatóan 2005-ben indítja el ilyen jellegű programjait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!