Alex

IDF: Dolby hangzás lesz a számítógépekben

A Dolby Laboratories és az Intel ma bejelentették, hogy a két vállalat együttműködik annak érdekében, hogy termékeikkel segítséget nyújtsanak a fejlesztők számára az Intel alapú PC platformok legjobb minőségű audio hangzásának kifejlesztéséhez.

Ennek eredményeként a felhasználók elsőosztályú térhangzás-élménnyel gazdagodhatnak számítógépeik mellett, akár a nappaliban, akár dolgozószobájukban ülnek. A Dolby audiós tapasztalatai és az Intel iparági erőfeszítései - a Dolby Master Studio szigorú audiós előírásain alapulva - továbbfejlesztett High Definition (HD) Audio megoldások kifejlesztését teszik lehetővé. Az Intel új terméktájékoztatój'ban és irányelveiben támogatja a Dolby PC Entertainment Experience kezdeményezést.

A chipgyártó vállalat legújabb számítógépes platformjai nagyfokú mozgásteret tesznek lehetővé az audió-alkalmazások fejlődése számára. A két cég közösen nyújtanak majd minőségi garanciát és tervezési támogatást a fejlesztők számára, hogy a HD Audio architektúrával kidolgozott megoldások minél inkább elterjedneke. A termékek megfelelőségének, teljesítményének és a széleskörű hozzáférhetőségének biztosítására a fejlesztők rendelkezésére bocsátják eszközeiket és azt a tervezési támogatást, amely szükséges az olyan megoldások kivitelezéséhez, melyek a Dolby audió technológiájából a lehető legtöbbet hozzák ki. A számítógépgyártók így a digitális otthonokba szánt számítógépeket integrált Dolby technológia-támogatással készíthetik el.

"Amikor a fogyasztók azt a nevet hallják, hogy "Dolby", felismerik, hogy emögött egy érdekes szórakoztatóelektronikai audió élmény áll" - mondta Rob Crooke, az Intel alelnöke és a Desktop Platforms Group, asztali számítógépes marketingért és stratégiai tervezésért felelős vezetője. "Az Intel és a Dolby együttműködése egy sor olyan audió képességet biztosít majd a felhasználók számára, amelyek korábban csak a szórakoztatóelektronikai rendszerekben voltak elérhetőek. A számítógépes platform ilyen irányú továbbfejlesztése közelebb viheti a felhasználókat a digitális otthon valóságához, ahol a tartalmakat bárhol, bármikor, bármelyik eszközzel élvezhetik majd."


"Izgatottak vagyunk, hogy fenntartsuk azt a lendületet, melyet a tavaszi IDF-en az Intel-lel közös bejelentésünk váltotta ki az iparágon belül" - mondta Richard Hockenbrock, a Dolby licenc-tevékenységekért felelős alelnöke. "Azáltal, hogy a számítástechnikai iparág fejlesztőivel dolgozhatunk együtt annak a lehetőségét hordozza magában, hogy az iparágat a nagyobb teljesítményű és még átfogóbb Dolby integrált audió megoldásokkal rendelkező, digitális otthonokba szánt számítógépek irányába tereljük."

A Dolby PC Entertainment Experience kezdeményezés kulcsfontosságú eleme a Dobly PC Logo program, melyet februárban, a tavaszi IDF alkalmával jelentettek be. Ezt úgy tervezték, hogy egyéni szórakoztatási igényeik alapján tegye egyszerűbbé a felhasználók számára a Dolby technológiákat támogató számítógépek kiválasztását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Xcentric #23
    Amúgy meg mi ez a cikizési mánia az audigy-vel kapcsolatban? Nekem van egy audigy2-esem,meg nforce2-esem is. Sztem kicsit vicces a két cuccot egy kalap alá venni...Persze lehet ,hogy van aki mást tapasztalt,én egy félkilówattos házimozirendszerhez kapcsoltam a két cuccot és az én teljesen szubjektív megítélésem szerint,az audigy2 érezhetően szebbet produkált.Csak hogy egy ilyen vélemény is legyen...
  • Xcentric #22
    Ha valaki tud németül,itt van egy szerintem elég jól összeszedett leírás az egyes hangszabványokról:
    http://www.selfmadehifi.de/surround.htm
  • Dzson #21
    Tajfuna beszólt a kakaóbiztos PC mellől... Életében 2 PS2-t látott, azt is dobozban.
  • dez #20
    (Mármint arra gondolok, hogy fogja az 5+ csatornát, csinál belőle AC3-at, és szépen kiküldi a digit kimeneten.)
  • dez #19
    "mert nincs ami kikeverje 5.1-re (kivétel nForce2)"

    Nono, ez nem igaz. Többfajta opensource AC3-to-SPDIF output kóder is létezik, és gondolom van kommerciális is.
  • dez #18
    Közben találtam.
  • dez #17
    Szoftveres konverterre gondolok.
  • dez #16
    Egyébként nem tudtok olyan konvertert, amivel egy DTS CD-t át lehet alakítani sztereóvá? (Lehetőleg donwmixeléssel, és úgy is, hogy nincs downmix, csak egyszerűen kiveszi a front csatornákat.) Van egy ilyen CD-m, és az asztali CD játszó nem viszi (fehér zaj hallatszik), csak (állítólag, nem próbáltam) a WinDVD és PowerDVD.
  • DW #15
    Most miért veri a nyálát az Intel? Dekódolni eddig is tudtak a hangkártyák, kódolni meg csak az nForce2 SoundStorm tud (S/PDIF-en). Én is nForce2-t használok optikai kimeneten, külön dekóderrel és erősítővel. Még a zenének is sokkal jobb hangja van, mint sima analóg kimeneten. Filmekről meg ne is beszéljünk.

    Zedas:
    Felesleges a DTS kódolás, mert nem nagyon lehet megkülönböztetni a Dolby Digital-t és DTS-t, csak vmi nagyon profi cuccon, de azon sem biztos.

    Tetsuo:
    THX...ugyanmár...THX minősítésű hangfalakkal és erősítővel talán hallasz vmi különbséget, amúgy szerintem parasztvakítás. Márcsak azért is, mert digitálison nem tudom, hogy lenne THX minősítésű. Ha futtatod mondjuk NFSU-t, vagy Colin4-et (mindkettő THX-es elvileg), és digitális kimentet használsz, akkor jó kis sztereo hangot fogsz hallani, mert nincs ami kikeverje 5.1-re (kivétel nForce2). Szteroban meg mi a THX? Semmi. Max analógon lehet THX-es az Audigy...az meg ugye ...na szóval érted.
  • Tetsuo #14
    Az Audigy2 'THX' minősítésű, persze csak a digit kimeneten.