Gyurkity Péter

Ellenérzéseket váltott ki a RealNetworks kampánya

A RealNetworks által nemrég beindított kampány - amely az Apple üzleti stratégiáját, és a versenytársak állítólagos kiszorítását nehezményezi - nem várt reakciókat váltott ki a felhasználók széles körében.

Amint arról korábban beszámoltunk, a RealNetworks fejlesztői visszafejtették az iPod készülékek másolásvédelmét, így a cég online zeneboltjában letöltött dallamok kompatibilissé váltak az Apple lejátszóival. A vállalat ezután jelentősen csökkentette szolgáltatásának díjait, és - válaszul az Apple vádjaira, miszerint a cég tudatosan feltörte a lejátszók védelmét - kampányt és petíciót indított a felhasználók körében annak érdekében, hogy az Apple szabaddá tegye a másolásvédelmi eljárást.

"Az Önök vállalata sokáig az innováció és a szabad verseny híve volt. Folytassák ezt a hagyományt, és tegyék lehetővé a felhasználók számára, hogy szabadon választhassanak az online zeneboltok közül. A választás szabadságát akarjuk! Ne korlátozzák a versenyt azzal, hogy a zeneletöltést kizárólag egy forrásból engedélyezik. Ez nem használ a versenynek, és gátolja a fejlődést, valamint a technológia elterjedését" - áll a RealNetworks által elindított petícióban.


Steve Jobs valószínűleg az iTunes piaci részesedésének csökkenésétől tart

Rövid idő alatt mindössze 900 aláírás gyűlt össze, és a petíció nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a felhasználók hozzászólásaiban gyakran fordultak elő bizonyos négybetűs angol kifejezések, amelyek viszont a RealNetworks üzletpolitikáját támadták. Ezen felhasználók - némelyikük Michael Jackson, a pápa, és Bill Clinton névvel írta alá a petíciót - hangsúlyozzák, hogy szabad akaratukból döntöttek az iTunes szolgáltatás mellett, és megkérdőjelezik a RealNetworks őszinteségét.

"A szabad verseny senkit sem jogosít fel arra, hogy visszafejtsen bizonyos kódokat, és saját céljaira használja fel azokat. Ez a lépés lopásnak minősül" - fejtette ki véleményét Rich Mertz, a hozzászólók egyike. Mások azt kifogásolják, hogy a Rhapsody - a RealNetworks eljárása, amely az Apple másolásvédelmével látja el a dallamokat - nem fut a Macintosh rendszereken. Annak ellenére, hogy a hozzászólók egy része támogatta a vállalat elképzelését, a RealNetworks rövid időn belül lecserélte a petíciót tartalmazó oldalt, és az új változat már csak a puszta aláírást jeleníti meg. Véleményünket azonban - a regisztrációt követően - továbbra is kifejthetjük a freedomofmusicchoice.org címen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #8
    Vagy inkább olyanok, akik az .mpg és .avi formátumot preferálják a szutyok .mov helyett?
  • Mike at home #7
    latom, mar vannak jol idomitott felhasznalok
  • JZO #6
    Real SUX
  • Dömsödi #5
    Pár éve, felraktam a reált, de szinte beleégette magát a gépbe. Alig birtam kitakarítani.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    Real-t mindneki csak temeti .. sztem ők maguk is .. csak nem oly elegánsan mint ahogy kéne .. hanem olyan SCO módra
  • Gnome #3
    tenyleg nem vagy tajekozott..
  • bld #2
    de ez se rossz rekláma cégnek én pl (ugyan nm vagyok olyan tájékozott de eddig nm sokat hallottam róluk
  • [NST]Cifu #1
    Rossz a memóriám, nem emlékszik valaki valami olyasmire, hogy a Realmédia keményen küzdött az .rm videófile-ok sérthetettlenségéért?

    Mert ugye a szabad verseny a lényeg...