Berta Sándor

Legális filmletöltést kínál a Real Networks

A Real Networks és a Starz amerikai kábelhálózat útjára indította új szolgáltatását, melynél havi 12,95 dolláros összegért cserébe bárki kedvére válogathat a széles filmkínálatból.

A nem túl nagy összegért cserébe bárki olyan filmeket tölthet le az új portálról, amilyet szeretne - feltéve, ha az adott film megtalálható a kínálatban. Ez már nem az első ilyen jellegű kezdeményezés, és a korábbi hasonló szolgáltatások, mint például a Cinemanow és a Movielink nem váltották be a hozzáfűzött reményeket. A Starzt és a Real Networkst azonban a korábbi kudarcok nem bizonytalanították el és bíznak abban, hogy az ő szolgáltatásuk jobb sorsra hivatott.

A Starz vezetője, John J. Sie szerint majdani sikerük egyik titka a bérletes megoldás lehet, hiszen a havi egy összegű fizetés jóval szimpatikusabb a felhasználók körében, mint az úgynevezett pay-per-view, azaz megnézéses alapú modell. Azt ugyan a kábelhálózat első embere is elismerte, hogy a jelenlegi kínálat nem valami nagy, ám ez idővel minden bizonnyal változni, bővülni fog.

Jelenleg 100 új és és régebbi film közül választhatnak a felhasználók, így például a Némo nyomában vagy A Karib-tenger kalózai című művek vannak a virtuális polcokon. A 12,95 dollárért nemcsak annyi filmet tölthet le egy magánszemély, amennyit szeretne és tud, de letöltés után is annyiszor nézheti meg ezeket, akárhányszor csak akarja.

Az alapítók közlése szerint egy-egy film letöltése szélessávú internetkapcsolat használatakor - a honlapon szereplő minimum követelmény 600 kbit/s - alig 20 percet vesz majd igénybe, ebből nyilvánvalóvá válhat, hogy tökéletes képminőséget sajnos nem várhatunk. Ennek ellenére Rob Glaser, a Real Networks vezetője bizakodó: szerinte ugyanis a szolgáltatás még így is sikeres lesz, legalábbis sikeresebb az elődeinél. A szolgáltatás főleg azok közében lehet majd népszerű, akik sokat utaznak és például unatkozás helyett út közben letöltenek egy filmet a notebookjukra.

A technológiát a Real Networks biztosítja. A számítógépeken a filmek teljes képernyős módban játszhatók le, nem pedig keretben, mint a korábbi Real-változatoknál. Amennyiben összekötöttük PC-nket és a televízió-készülékünket, természetesen lehetőség van arra is, hogy a videókat a tévén nézzük meg. A filmkínálat a két vállalat szerint hamarosan havonta bővülni fog, de arról nincs információ, hogy a jelenleg csak az Egyesült Államokban elérhető szolgáltatás másfelé is terjeszkedne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #10
    már majdnem azt mondtam, hogy dejó, végre egy új kezdeményezés, na de svcd alatt végignézni egy 2 órásat...

    ha tényleg adnák havi 3 ropiért legalább svcds szinten vagy magasabb resben egy regisztrált ügyfelük már lenne
  • Csatti #8
    fenét, nem mindenhol, csak ahol rá voltak kényszerítve, nálunk miskolcon még mindig csak 512
  • Punkerwork #7
    tényleg elolvastam :)
  • Cat #6
    chello már most 768, szoval belefér
  • RangeR #5
    512 kbit/s most az ADSL-em. Ezelőtt pár 4 évvel a tvnet-em 1530 kbit/s volt, jól lvasod, nem elírás. Te valamit félreértelmeztél, nem kByte/s-re gondoltál? Bár már az sem elérhetetlen egyáltalán.
  • Punkerwork #4
    "a honlapon szereplő minimum követelmény 600 kbit/s " na ez se fog túl hamar itthon megjelenni :(
  • Lacc #3
    Végülis szebb igen, de én nem jósolok neki nagy jövőt. Főleg azért, mert én még nem láttam embert, akinek pozitv tapasztalatai lettek volna a RealPlayerről...