Gyurkity Péter

Jelentős kedvezmények a RealNetworks zeneboltjában

A RealNetworks - a most megindult kampány részeként - korlátozott ideig jelentős kedvezményeket nyújt online zeneboltjában, ezzel is elősegítve az új iPod-kompatibilis technológia elterjedését.

A bejelentés szerint az akció időtartama alatt egy-egy zeneszám letöltése mindössze 49 centbe kerül, míg a teljes albumokhoz féláron juthatunk hozzá. Az interneten, a rádióban, és a nyomtatott sajtóban elindított kampány a "választás szabadságaként" hirdeti az akciót és a "Harmony" névre keresztelt technológiát, amely korábban az Apple Computer rosszallását váltotta ki. A Harmony révén ugyanis - az Apple külön engedélye nélkül - elkészíthetjük az iPod készülékek által használt másolásvédelmet, így a RealNetworks zeneboltjában letöltött dallamainkat akár az Apple készülékein is meghallgathatjuk.

A megoldással a RealNetworks - a világon elsőként - teljesen kompatibilissé vált az Apple lejátszóival, de az Apple ingerülten válaszolt a vállalat bejelentésére. A RealNetworks kampánya hangsúlyozza, hogy a még gyerekcipőben járó ágazatnak kizárólag a nagyobb kompatibilitás révén van lehetősége érvényesülni, és elítéli a jelenlegi helyzetet, amely jelentős mértékben visszafogja a fejlődést. "Számunkra teljesen nyilvánvaló, hogy ez a helyes út az ágazat és a vásárlók számára egyaránt, és őszintén remélem, hogy lépésünk felett nem egy bíróság, hanem a közvélemény mond majd ítéletet" - jelentette ki Rob Glaser, a RealNetworks vezérigazgatója.

Glaser emlékezetett arra, hogy a vállalat a szükséges licenc beszerzése miatt korábban az Apple képviselőihez fordult, de Jobs cége - a Virgin Mega Store beadványával együtt - elutasította a RealNetworks kérését. Jobs szerint a rivális cégekkel való együttműködés nem lenne helyes döntés, és az Apple továbbra is ellenségesen figyeli a RealNetworks tevékenységét. "A RealNetworks a hackerek eljárását követte, és engedély nélkül feltörte az iPodok másolásvédelmét" - áll az Apple közleményében. "Kötelességünknek tartjuk figyelmeztetni a felhasználókat, hogy a technológia frissítése esetén a Harmony valószínűleg elveszti kompatibilitását."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!