Spencer

Az iTunes-hoz hasonló zeneszolgáltatást indít a RealNetworks

A RealNetworks munkatársai várakozások szerint a napokban Las Vegasban megrendezendő CES (Consumer Electronics Show) szakkiállítás keretein belül rántják majd le a leplet a vadonatúj, PPS (Pay-Per-Song) rendszerű szolgáltatásról.

A vállalat az eddigiekben csak előfizetéses rendszerű zenei szolgáltatással rendelkezett. A Rhapsody és RealOne jelen pillanatban összesen mintegy 250 ezer regisztrált felhasználót tudhat magáénak.

Különböző, magukat megnevezni nem kívánó források tudni vélik, hogy a RealNetworks internetes zeneboltjában az Apple iTunes szolgáltatásához hasonlóan AAC formátumú zenei felvételek lesznek kaphatók, melyek egyébként a cég saját fejlesztésű, Helix nevezetű DRM (Digital Rights Management) technológiájával lesznek ellátva. Az AAC formátum korántsem olyan népszerű, mint például az MP3, azonban szakértők szerint a RealNetworks új szolgáltatása ettől függetlenül komoly sikereket érhet el.

A RealNetworks internetes zeneboltjának indulása rávilágít arra, hogy az online zenepiac mennyire fel van aprózódva és ez a töredezés a jövőben is folytatódni fog. Az egyes cégek különböző fájl formátumokat és másolásvédelmi megoldásokat használnak, melyek a legtöbb esetben inkompatibilisek egymással. Ahhoz, hogy egy hordozható digitális zenelejátszón meghallgathassunk egy zenei felvételt, az eszköznek támogatni kell mind a zene formátumát, mind pedig másolásvédelmi rendszerét. Konkrét példát tekintve, az Apple Computer-féle iPod zenelejátszó - bár kezeli az AAC formátumot - a Helix technológiát nem támogatja, így pedig képtelen lejátszani a RealNetworks online boltjában kapható felvételeket. Ehhez az Apple Computernek előbb meg kellene vásárolnia a Helix licenszjogait. Egyelőre nagyon kevés Helix kompatibilis digitális zenelejátszó kapható a kereskedelmi forgalomban, azonban a közelmúltban több gyártó is ígéretet tett ilyen új termékek bemutatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!