Berta Sándor

Három év börtön egy kínai kiberdisszidensnek

Egy kínai fellebbviteli bíróság szerdán három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy disszidenst, aki politikai cikkeket készített, majd tett fel az internetre. Bár az elkövető a valóságban nem disszidált, ám tetteit mégis disszidálásnak minősítették.

Persze nem ez az első eset, amikor a kínai hatóságok hasonló módon minősítenek egy bűncselekményt vagy egy feltételezett gyanúsítottat. A Xinhua kínai hírügynökség jelentése szerint az ügyet első fokon a Hubei tartományi legfelsőbb népi bíróság tárgyalta idén júniusban. A 40 éves Du Daobin szemére azt vetették az igazságszolgáltatás képviselői, hogy 2002 májusa és 2003 októbere között összesen 26 olyan politikai tartalmú cikket, közleményt és felhívást tett közzé az interneten, amelyekben támadta a fennálló rendszert Kínában.

A férfi annak köszönheti, hogy ilyen viszonylag enyhe büntetéssel megúszta az esetet, hogy feltáró jellegű vallomást tett, amiben őszintén elmondta a bűneit. A hatóságok ezt "díjazták" azzal, hogy "mindössze" három évi börtönbüntetésre ítélték, amelynek a végrehajtását felfüggesztették.Az egykori alkalmazott egyébként a politikai cikkeiben és nyilvános leveleiben - többek között - egy politikai fogoly szabadon bocsátást követelte a kínai hatóságoktól. Ezek után csoda, hogy ő maga nem került börtönbe, hiszen ez is könnyen előfordulhatott volna.

Mindenesetre az ázsiai kommunista országban nem árt, ha óvatos ember, ugyanis nem mindig bánnak ennyire "kesztyűs kézzel" a rendszert ellenzőkkel. Korábban a hasonló esetekben, amikor szintén az internetes disszidensek ültek a vádlottak padján nem voltak ritkák az 5, 8 vagy akár 11 éves letöltendő börtönbüntetésekről szóló ítéletek sem. A világhírű emberi jogi szervezet, az Amnesty International az elmúlt másfél évben azt tapasztalta, hogy nagyon megnőtt a kiberdisszidensek elleni ítéletek és perek száma Kínában. A legtöbb ügyben a vádlottak ellen a vád az állambiztonság vagy az államrend elleni bűncselekmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #11
    Mindíg mindenhol érvényes valamilyen propaganda, csak a buta ember nem látja, erre a legjobb példa az önelégült amerikai, aki büszke arra, hogy ő igazi amerikai (Lehet hogy a dédnagyapja spanyol, v francia, tök mindegy), mert mindene meg van ami kell neki. Na de mi kell neki, az amit belesujkolnak, hogy minden amerikai álma. Azért Kína nagyon súlyos, vannak olyan részei, ahová külföldi be sem teheti a lábát.
  • NEXUS6 #10
    Háj fonak!

    Azt a könyvet én is olvastam, az első 50 oldalt, jó nagy hülyeség (Háború2020-ban vagy mifene).

    De miről is szól ez az egész? Szegény kínai csákót elitélték, mert valami börtönviselt rendszerellenség mellett felemelte a szavát.
    Most akkor szemét kínaiak, undorító komcsi párt szemét rendszer stb.

    Hát akkor kezdjél szépen propagandát folytatni monnyuk oszama mellett, 2 hét és a kubai tengerparon találod magad, Guantanamóban, a többi jó részt nyugati állampolgár társaságában.
    Bíróságról meg ne is álmodj!
    Asszem erről most van is egy film a mozikban. De tudod mindenki ezzel a kvázi megdonelc reklámmal van elfoglalva, ennek meg nem sok hírverés jut.

    Ez a híradás azt a célt szolgálja, hogy úgy érezd, azér nálunk sokkal jobb a helyzet, mert szegény kínaiakat hogy elnyomják!

    Nem bizti, hogy tényleg ez a helyzet!!!!!
  • Mossberg #9
    Kína egy teljesen más kultúra, európai értékek szerint nem is érdemes megítélni ők igénylik az állandó nagytesót (régen császár ma a párt) és számukra "normális" a kussolj és éld az életed rendszer.
  • fonak #8
    pasthelod, azért a falépítés pár évszázaddal korábban volt... a komcsi párt pedig csinált pár csúnya dolgot, miután átvette a hatalmat, pl. a "nagy ugrás" - eredmény: tömeges éhínség, aztán kulturális forradalom, Mao áldozatai számát 60-70 millióra becsülik, a diktatúrák közül a legtöbb áldozata a kínainak volt, persze a világ legnépesebb országáról van szó... mostanában meg tajvan lerohanását tervezgetik, persze egyelőre nem tudnák elfoglalni, de pár éven belül elég erősek lehetnek hozzá. Aztán ki tudja mikor támad kedvük pl. Szibériát (ásványkincs) elfoglalni a ruszkiktól, persze ez háborúval bajos, mert oroszoknak is van atombombája, de majd akkor békés úton. Nem tudom ki hallott már róla, de milliós nagyságrendű a kínai bevándorlás Oroszo-ba, pontosabban az orosz távolkeletre.
  • muerte2 #7
    Azért azt, hogy jólélnek cáfolnám, főleg, hogy az emberek nagy része nyomorban él,olyan körülmények között, amit mi el sem tudunk képzelni. Az más tészta, hogy enyhült a rezsim bizonyos szempontokból és egyre több a "nyugati" beruházó, pl: Németek, Angolok, PL: Dainmler Benz, BMW, stb. Kínába rengeteg olcsó munkaerő van, és ha a lakosság csak 1%-a eléri a fogyasztói réteg szintjét, a szolgáltatás is jó üzlet lesz.
  • Gabest #6
    Szerintem az hogy kinában kezdenek "jobban élni" csak is annak a következménye, hogy eddig nem éltek jól és a multik sorra odatelepülnek az olcsó munkaerő miatt. Nem sok összefüggést látok a rendszer és az életszinvonal között, inkább a rendszer és a korlátozott jogok lehetnek kapcsolatban, talán.
  • [HUN]PAStheLoD #5
    tudom hogy nem olyan drasztukus a helyzet , hisz mielőtt a kommunista párt vette át az uralmat sokkal roszabb volt ... azelőtt meg még ilyen fríí tájm ektiviti ként falakat építettett velük a császár . .etc .. , ill. ha én kisknai lennék és lenne netem nem lennék akkora barom hogy magam alatt vágom a fát .. persze zavarna hogy nem szidhatom a helyi torgyánt mer elvisz a lokál ávó , de a fejlődés nem mindenhol ugyan azt az ütemtervet követi .. ők pl. munkaügyileg sokkal effektívebbek , de ilyen kultúr-politikailag meg még nem annyira "fejlettek" , már ha a mostani mocskos politikai életet lehet fejlettnek nevezni :/
  • Seaweed #4
    "van 1 part"
  • Seaweed #3
    Nem lesz ott kinaban semmi...
    Jolmegvannak, es messze nem ilyen targikus a helyzet!
    (Eszak koreaban mar igen..de az mas teszta...)

    Kicsit tuzetesebben foglalkoztam mostanaban kina-i temaval, es megdobennve lattam hogy "kesz" nyugat ami ott van ma mar...5-6 ev alatt akkora "szabadsag" folymaton mentek at mint mi itt kozep-kelet europaban 10 ev alatt..
    pleda: Ott van Shanghai(tilkepp az egesz keleti part..es minde Hong Kong visszacsatolasatol indult el drasztikusan)..kesz amerika..minden lehet kapni, az emeberek tulnyomoresze jol el, nincs elnyomva (oohh kinaban mar regota senki sincs elnyomva, csak nem szeretik ha valaki biralja a kozponti "rablo bandat"..dehat ilyen banda nalunk is van...jueszejben is van..mindenhol van....csak nalunk nem vagjak dutyiba ezert az embert....ott akar igen..de nincs ehinseg, szegenyseg..jah persze vannak ott is olyan helyek ahol hotszegeny emberek elnek..de ez mo.-on sincs maskepp..a sajat varosomban is tudok PUTRI!!! negyedeket.....), mindent lehet kapni, az emberek jol keresenek....csak ne legyel "ellenzeki"...
    Nem veletlen hogy a tavolkelet legfeltorekvobb allama lett par ev alatt...hisz odatelepult az osszes elektronikai ceg, gyarakkal, kozpontokkal...az embereknek van munkajuk..mar ha ertenek valamihez, es nem irastudatlan foldmuvesek...de azok is kellenek...
    Erdeklodesem kiterjesztettem a "biralt internet" fele is...semmi nincs!!...tulkepp csak a politikai "tama" cenzurazott...van 1 par es ennyi..vagy azt vallod vagy semmit...
    Szal ez nem is olyan nagy "tragedia"...sot, bizonyos esetekben talan jobb is...de mar megszoktam hogy itt az SG-n agyon van tregikomedizalva az egesz...
  • Punkerwork #2
    ja, aztán jön egy pár millió halottas lázadás :(
    aztán kiszabadulnak és nekünk annyi :(