Gyurkity Péter

Készül a legtöbbször letöltött zeneszámok toplistája

Az Official UK Chart Company (OCC) szóvivőjének elmondása szerint elkezdődött az internetről legálisan letöltött zeneszámok rangsorának felállítása, amely a tervek szerint szeptemberben lát napvilágot.

A legális zeneletöltési szolgáltatók európai forgalma messze elmarad az észak-amerikaitól, de több nagy szolgáltató csak az elmúlt hetekben nyitotta meg európai részlegét, ami a verseny éleződéséhez, és az árak csökkenéséhez vezethet. A kiadók egy része - korábbi félelmeik ellenére - a legális zeneletöltésben egy újabb lehetőséget lát a kalózmásolatok terjedésének visszaszorítására.

A Official UK Chart Company szerint a legális zeneletöltési szolgáltatások rohamos terjedésével szükségessé vált az új rangsor elkészítése, amely még pontosabban tükrözi a vásárlók ízlését. A toplistát várhatóan szeptember elsején, az angol slágerlistákkal egyidőben adják ki. A legtöbbször letöltött zeneszámok toplistája az Apple Computer által elindított iTunes, a mycokemusic.com és a Napster adataira támaszkodik. Az OCC szóvivője szerint a rangsor elsősorban a hagyományos toplista eredményeit tükrözi majd, de a rendkívül széles választék miatt meglepő eredmény is születhet.

Egy korábbi felmérésük szerint a leggyakrabban letöltött húsz zeneszám közül tizenöt szerepel az aktuális slágerlistán, három abszolút újdonságnak számít, míg a maradék kettő semmilyen más formátumban nem elérhető - ilyen például a Pixies együttes "Bam Thwok" című száma. Omar Maskatiya, az OCC igazgatója ezzel egy időben kijelentette, hogy az új toplista kiadása "a legjelentősebb esemény a CD lemez húsz évvel ezelőtti feltalálása óta."

A brit lemezkiadókat tömörítő British Phonographic Industry, amely korábban megfenyegette a fájlcserélgető hálózatok használóit, most egyetértését hangoztatta. Peter Jamieson, a szervezet elnöke elmondta, hogy "a legális zeneletöltésből származó jövedelmek minden bizonnyal töredékét jelentik majd a zeneipar forgalmának, de a szolgáltatásokat övező hatalmas érdeklődés jót tesz az egész ágazatnak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    jackson örüljön hogy még nincs börtönben, de ami késik nem múlik!
  • CSOCSO #1
    jackson nincs benne?:) akkor ez kamu:)