Spencer

Másolásvédelmet kapnak a digitális adások

A fogyasztók jogait védő szervezetek meglepődve értesültek arról, hogy az FCC (Federal Communications Commission) áldását adta arra a technológiára, melynek segítségével megakadályozható a különböző másolásvédett, digitálisan sugárzott adások terjesztése.

Az FCC vezetői testülete elrendelte, hogy a gyártóknak a digitális televíziós jelek fogadására alkalmas termékeiket a másolásvédett anyagok megfelelő védelmét garantáló megoldásokkal kell felvértezniük. A dolog lényege nem más, mint hogy a védett digitális tartalmak olyan speciális jelet rejtenek magukban, melyet a digitális televízió készülékek, DVD rekorderek, illetve személyi számítógépek érzékelnek, ezt követően pedig megakadályozzák azok illegális módon történő lemásolását, interneten keresztül történő terjesztését.

Ez a speciális jel nem több, mint egyetlen, a digitális televíziós adásokba rejtett bit. Fontos, hogy a másolásvédelmi jelzés önmagában nem képes az általa megjelölt tartalom megvédésére, vagyis a technológia csak akkor képes ellátni védelmi funkcióit, amennyiben a különböző fogyasztói elektronikus eszközök, illetve számítógépek el vannak látva a jelzés értelmezésére és megfelelő módon történő feldolgozására alkalmas megoldásokkal. Az FCC pedig most éppen azt rendelte el, hogy az összes érintett hardvert gyártó cég integrálja ezen megoldásokat termékeibe.

Tudni lehet, hogy az FCC vezetői testülete egyhangú döntést hozott az üggyel kapcsolatban, és a gyártók számára előírta, hogy 2005. július 1-ét követően már csak a másolásvédelmi jelzésekkel kompatibilis termékeket hozhatnak forgalomba. Ennek értelmében 2005 második felétől kezdődően már csak olyan digitális videorekorderek, DVD-írók és személyi számítógépek kerülhetnek forgalomba, melyek képesek megakadályozni, hogy a segítségükkel vett digitális televíziós anyagok felkerülhessenek a világhálóra. Szakértők szerint az FCC mostani döntése elsősorban az amerikai filmstúdiókat magába tömörítő szervezet, az MPAA (Motion Picture Association of America) nyomásgyakorlásának köszönhető.

Az MPAA az elmúlt időkben sokszor felszólalt az internetes kalózcselekmények elszaporodásával kapcsolatban, illetve kijelentette, hogy a stúdiók egészen addig nem engedik az értékesebb anyagok digitális sugárzását, amíg ezen anyagok másolásvédelme nem lesz tökéletesen megoldva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #8
    szerintem még a digitális adásról is kevesen hallottak éppen...
  • galocza #7
    szgépen még ok, tuti lesz illegális megoldás hogy érvényesítsük törvényadta jogainkat, de az asztali világban kicsit cikibb lesz a helyzet.
    különben sem akarok az mpaa miatt "illegalitásba vonulni". a tendencia az, ami aggaszt, nem az, hogy jajjj, hogy fogok digitális adásokat másolgatni (eddig se tettem).
  • galocza #3
    igen? és a macrovision védelem? saját dvdimről készíthetek 1 biztonsági másolatot. elvileg. mert ha feltöröm a macrovisiont, törvénysértést követek el, és senkit nem érdekel, hogy elsőként a hordozó másolásvédetté tétele az illegális tevékenység.
    a te és én, balek fogyasztók jogait folyamatosan nyírbálják (a még megmaradt jogaink ellen elkövetett tevékenységre pedig sz@rnak), a multik pedig diktálnak.
    mért is undorodom az usától? pl ezért.