Berta Sándor

Új digitális másolásvédelem a HP és a Philips fejlesztésében

A két vállalat elsősorban azért fejlesztette ki az új másolásvédelmet, hogy megakadályozzák a digitális televízióműsoroknak a megengedettnél nagyobb mértékben történő elterjedését.

Új másolásvédelmi eljárást fejlesztett ki a Hewlett-Packard és a Philips a digitális televíziókhoz. Az új eljárás lehetővé teszi, hogy az adott műsorról egy másolat készüljön, ám a másolat tovább sokszorítását már nem engedi meg. A másolásvédelem alapja az amerikai FCC által elfogadott Broadcast Flag-technika. Ez lehetővé teszi a televízióadók számára, hogy az általuk vetített műsorokat "másolásvédett"-ként tüntessék fel.

Az eljárás lényege, hogy a felhasználók probléma nélkül, zökkenőmentesen megtekinthessék a digitális tartalmakat, amelyeket a Broadcast Flag "bélyeggel" láttak el és ezeket a műsorokat akár írható és újrarírható DVD-lemezekre is kiírhassák, ugyanakkor a DVD-lemezről való további másolás már nem lehetséges, ezt ugyanis nem engedélyezi az új védelem. A DVD-lemezek között lehetnek DVD+R, DVD+RW és kétrétegű DVD+R korongok egyaránt. Ezáltal a lementett digitális anyagokat, mind a jelenlegi, mind a jövőbeni DVD-lejátszó készülékekben is lehet alkalmazni.

A Hewlett-Packard és a holland Philips elektronikai konszern által közösen kifejlesztett új digitális másolásvédelem azonban a DVD-ken kívül lehetővé teszi más médiaformátumok felhasználását is az anyagok tárolására. Arról egyenlőre nincs információ, hogy ezek a Broadcast Flag "bélyeges" DVD-k lejátszhatók lesznek-e például a számítógépes DVD-olvasókban is, vagy csak az asztali DVD-lejátszó készülékekben. Kérdéses még az is, hogy hány cég fogja támogatni az új módszert és azt, hogyan fogadják majd a felhasználók?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slylecz13 #18
    Sziasztok! Valaki nem tudna nekem abban segíteni, hogy hogyan lehet másolásvédetté tenni DVD filmet, amit otthon rakok össze (VIDEO_TS)? Tudom nincs olyan program, ami teljesen biztos lenne, de ha már nem lehet egyszerűen felmásolni az már nekem I. osztályú lenne. A válaszokért előre is köszönet...


  • AtisH #16
    Régebbi asztali Pio vagy Philips -már nem emléxem- CD felvevőnél találkoztam olyannal, ami csak un. jogdijjas lemezre volt hajlandó másolni. Gondolom a lemez infónál volt valami adat, amit persze nem lehet íróval copyzni. Viszont ha szétszedte az ember és kicserélte a benne lévő lemezt a tálca kinyitása nélkül egy "normálra", akkor már mehetett is az írás.:-)
  • envagyok #15
    Azert ez nem olyan egyszeru,mert minden irhato dvd lemezen van egy egyedi azonosito,amivel kodoljak a felirando anyagot iras kozben.
    Ha ezt te at akarod masolni,az egyedi azonositot nem tudod,mert az nem irhato.Az asztali dvd jatszokban/felvevokbe szerintem nem lesz olyan konnyu "crackot" tenni.
  • AtisH #11
    Mondjuk az asztali lejátszó nem adja ki a jelet a digit kimeneten csak az analógon. De az is lehet, hogy engedi a másolást, csak éppen hozzátesz vagy leszed valami kódot és igy a 2. kópia lejátszhatatlan. Viszont ilyenkor jönnek a képbe a crackercsávók, meg az Alcohol120% félék és minden kezdődik elölről.
  • M2 #7
    Mindig megmosolyogtat mikor kijönnek egy új "holtbiztos" másolásvédelemmel.
  • [HUN]PAStheLoD #6
    jaja ú pé szí direkt neked! szal 1 műhódvevő ha már van aztán nézheted ...
  • Yfel #4
    A mai TV műsorok minőségét figyelembe véve ez is pénzkidobás lesz
  • Cat #3
    kivételesen ebben az esetben nem lennék biztos ebben
    a fizetős digitális csatornákat nagyon jól tudják kódolni
  • SoDI--- #1
    crack már van? :)