Berta Sándor

Újabb másolásvédelmi vita - ezúttal Belgiumban

Egyre több országban váltanak ki tiltakozást az audio-CD-ken elhelyezett másolásvédelmi eljárások. Legutóbb Belgiumban tört ki a botrány.

A belga fogyasztóvédelmi szövetség, a Test Achats nemes egyszerűséggel beperelte az EMI, a Sony, az Universal Music és a BMG cégeket. A fogyasztóvédők álláspontja szerint a négy vállalat a CD-ken alkalmazott másolásvédelmekkel korlátozza a felhasználók jogait, mivel lehetetlenné teszi a lemezek meghallgatását például egy CD-s autórádióban, egy hordozható CD-lejátszóban vagy akár egy HiFi-berendezésben is.

Ezen kívül a vásárló nem készíthet a megvásárolt anyagról egyetlen másolatot sem, amihez egyébként minden joga megvan. A szervezet úgy véli, ezzel a lépéssel a cégek megsértik a "droit élémentaire a la copie privée" nevű a saját célú felhasználatra vonatkozó másolatkészítési jogot. A Test Achats a jogi lépéssel kívánt reagálni arra a számtalan bejelentésre, amely a szervezethez az elmúlt hónapokban érkezett. A társaság példákat is említett: Helmut Lotti - My tribute to the King (Sony), Shakira - Laundry Service (BMG), Faithless - I Giant Leap (Universal) és Björk - Greatest Hits (Polydor/Universal).

Németországban is sok bosszúságot okoznak a felhasználóknak a másolásvédelmi eljárások. Itt azonban különböző CD-adatbázisokkal próbálkoznak, amelyekben fel van tüntetve szinte minden album vagy lemez és a mások által róla gyűjtött tapasztalatok. A 2003 márciusa óta működő c't-CD-Register-ben például eddig 2203 CD-ről mintegy 14.299 beszámoló és hozzászólás érkezett. Az alkotók nem titkolt célja, hogy ezáltal is segítsék a vásárlókat a CD-k megvételekor.

Kérdés persze, hogy mikor készülnek majd "feketelisták" azokról a művekről, amelyeket lehetetlen lejátszani egy autóban vagy egy hordozható CD-lejátszóban? Ugyanis a jogi úton kívül ez is egy extrém példája lehet majd a másolásvédelmi vitáknak. Ám ez sem a felhasználóknak, sem a kiadóknak nem kedvezne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GodBadka #8
    Szervusztok!

    Egy kis valótlanságot kell kiigazítanom. Nem, azaz nem lehet Magyarországon letölteni és felírni zenei anyagot törvényesen, akkor sem, ha ezt kizárólag csak magáncélból teszi meg az ember (kivétel a fizetős szolgáltatások, de itt gondolom mindenki ilyen helyekről tölti az mp3-at). Ez bizony illegális és büntetik (munkatársam már volt ilyenért bíróságon). Ha megvan az eredeti boltban vásárolt példány arról lehet csinálni magáncélból másolatot (ha tudsz), de terjeszteni persze tilos.
  • Cactus #7
    Sztem ez egy jo lépés volt a belgáktól. Ezzel is látja a sok hülye lemezkiadó, hogy már rég nem legális dolgokba nyúlnak...
    A másolásvédelemmel meg semmmit nem érnek, mert dirket megnéztem, és ezek az albumok minden további nélkül letölthetők. Szóval GG amcsik!
  • TeszteloPontHu #6
    Itthon azért (még?) nem büntethetnek meg, mert letöltöd a zenét, és kiírod. A magáncélú másolás engedélyezett. A megosztás van tiltva.
  • bunny #5
    Azért jó, hogy a shakira pl. védett, nekem meg megvan MP3-ban. Szóval a cél éppen nem érték el, viszont a jogtiszta felhasználókkal is kicsesznek.
  • Darth Sith #4
    zenét nem veszek boltban, csak kivételes esteben. mert 6rugót kiadni egy CDért, amikor netről leszedem rövid idő alatt az egész albumot. ha olcsóbban adnák és nem lenne minden második CDén védelem vennék is. :)
  • An-Dee #1
    Hát azért ez gáz, és az nem megoldás, hogy letöltöm a zenét, felirom cd-re és ami a bolti ár azt meg feladom postán :)
    Így végül is kifizettem nekik és még a nyersanyaguk is megmarad :))