Rónai György

Megtörték az új Intel chipkészletek túlhajtás elleni védelmét

Az i915 és i925X chipkészletek limitált tuningolhatóságát eredetileg az Intel azzal magyarázta, hogy szándékos védelmet épített be az MCH chipekbe. Az Albatron legújabb alaplapja azonban megmutatta, hogy egyszerűen az északi híd feszültségének növelésével tovább emelhető ez a korlát.

Az Intel legújabb i915G, i915P, és i925X Express chipkészletei két csatornás DDR2 memóriavezérlőt, PCI Express x16 és x1 támogatást nyújtanak. Az i915G chipkészletbe az Intel új DirectX 9-es grafikus megoldását is integráták, ezenkívül az új alaplapokon található 4 Serial ATA-150 (RAID) port, és HD 7.1 audio rendszer is. Az i925X chipkészlet némileg nagyobb teljesítményre képes a másik kettőnél, mivel a memóriavezérlőjén különféle optimalizációkat hajtottak végre. Ez azonban az i915 chipkészletekkel szemben már nem tud együttműködni a hagyományos DDR memóriákkal, tehát csak DDR2 modulok használhatók.

Az utóbbi időben több weboldalon is megjelent az információ, mely szerint az Intel gyárilag limitálta az új chipkészletek túlhajthatóságát. A PC Ekspert nevű weboldal szerint azonban valójában nem létezik ilyen szándékos korlátozás, mindössze a (G)MCH chipek feszültsége a kulcskérdés. Ez pedig mint olyan, magától értetődő, hogy a feszültség emelésével nagyobb órajelre lesz képes.

A weboldal felhívja a figyelmet arra, hogy az Albatron legújabb alaplapjain 0,1-0,2-0,3 volt között lehet állítani a (G)MCH chipek feszültségét. 0,3 volt esetén a maximálisan elérhető 230 MHz-es rendszerbusz-órajel 260 MHz-re is növelhető. A másik a túlhajtás útjában álló limitáló tényező a PCI Express x16 interfész órajele. Mint ismeretes, a jelenlegi nForce2 alaplapoknak is az az egyik legnagyobb előnye, hogy az FSB órajelétől függetlenül képes kezelni a PCI és az AGP órajelét, magyarán utóbbiaknak fixált 33, illetve 66 MHz-es órajelet biztosít, bármilyen FSB esetén. Ezáltal ez a két komponens nem szab határt a túlhajtásnak.

Az új platformok PCI Express x16 órajele 100 MHz, azonban ez egyelőre nincs függetlenítve az FSB-től, magyarán egy osztóval jön létre. Ezáltal az FSB emelésével a PCI Express órajele is 100 MHz fölé növekszik, amit a modern videokártyák sem tudnak kezelni. Az Albatron hivatalosan is jelezte, hogy ezt a dolgot nemsokára egy BIOS frissítés formájában kiküszöböli, amely révén az i915G és P alaplapokon a PCI Express órajele már fix lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #7
    de. igazi 7.1 szabvány nincsen, ezek a mesterségesen 7.1re kevert hangok meg inkább csak roszabbak, valoszerütlenebbek az 5(6).1nél :)

    ráadásul pcn a mai napig nincs megoldva, hogy dolby digitalban élvezd a 6 csaornás játékok hangját... erre kellett volna lépnie az intelnek, dehát a marketingesek nagy urak :(

    (nforce2t most hagyjuk, az csak tegnap és esetleg még ma megoldás)
  • the Godfather #6
    Szerintem a pörgetés jó üzlet, és nem értem hogy Intel miért akar lenni a jó elrontoja. Bravo, Albatron!
  • [HUN]PAStheLoD #5
    azért a 7.1-es audijó nem rossz :))
  • [HUN]PAStheLoD #4
    LoÁL :DDDDDDD
  • gy #3
    Szerintem utólag vették észre (mert a uGuru chip adott volt), hogy hoppá... :)
  • valaé valaé ná #2

  • Punkerwork #1