Gyurkity Péter

Hiba az Intel új alaplapjaiban

Az Intel képviselője megerősítette, hogy a hétfőn piacra dobott 915 és 925X jelzésű chipkészletekkel szállított déli híd (ICH6) egyes példányai hibásak. A hiba a számítógép bizonytalan működését, a rendszer újraindulását vagy akár teljes leállását is okozhatja.

A hibás I/O-vezérlő chipet tartalmazó i915P/G és i925X alaplapok visszahívásáról szóló hírek a hét végén bukkantak fel a HardOCP internetes oldalon. Az ICH6 a PCI és a PCI Express x1 szabványú csatlakozók, valamint az USB, és a SerialATA kezeléséért felelős. A cég közleménye szerint a hiba valószínűleg a gyártás során keletkezett, a vizsgálat szerint ugyanis a szilíciumlapra felvitt ultravékony szigetelőanyagot nem távolították el megfelelően.

"A vásárlók egy része hibás ICH6 I/O-vezérlővel ellátott alaplapot kapott. A hibás vezérlő bizonytalan működést eredményez, és a számítógép újraindulását, illetve a rendszer lefagyását okozhatja" - jelentette ki Christian Anderka, az Intel szóvivője. Hangsúlyozta, hogy a hiba korlátozott számú alaplapot érint és a gyártás során felmerült problémát már sikerült kiküszöbölniük. Ugyanakkor elismerte, hogy az ICH6 chip jelenleg forgalomban lévő összes változata (ICH6, ICH6R, ICH6RW és ICH6W) tartalmazhatja a hibát.

Az Intel nem kommentálta a hibás alaplapok nagy számáról szóló híreket, de mindenképpen elgondolkoztató, hogy a hétfői bemutatón elhangzott állítás szerint világszerte 150 ezer PC-gyártó és viszonteladó értékesíti az új alaplapokat és processzorokat. Néhány viszonteladó máris megszüntette az i915P/G és i925X chipkészletre épülő alaplapok forgalmazását, míg az Intel felhívta a gyártók és a nagykereskedők figyelmét, hogy kiterjedt vizsgálatokkal szűrjék ki a hibás alaplapokat. Ezzel egy időben a processzorgyártó kijelentette, hogy megtéríti a gyártók és a vásárlók költségeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fawcet #12
    AOpen AX4SPE-UN alaplap
    led 3 villog és közben szirénázik (rövid alacsony és magas hang váltakozik)
    mit jelent a szirénázás?

    Phoenix AWARD biosa van

    Miles
  • Laci #11
    Nekm Abit van, mondjuk én nem vettem észre eddig vele átlagtól eltérő különösebb hibát, de ismerőseim mondják hogy gond van azokkal is. A lényeg hogy még mindig ott van a mérhetetlen sok inkompatibilitási gond úgyhogy nem éri meg ezekkel időt és a pénzt vesztegetni szerintem.
  • [HUN]PAStheLoD #10
    van aki szimplán aztmondja hogy áh szar abit .. vagy akármilyen márka .. és akkor ott a hiba nem pedig az oridzsinál iNTEL készletecskében ..
  • Laci #9
    Ugyebár az átlag felhasználó nem azt nem veszi észre ha újraindul a gépe, hanem azt, hogy az ilyen hibák nem szabadna hogy előforduljanak egy normális gépen, legyen az számítógép, vagy más felhasználói termék :)
    Nem azt mondtam, hogy a felhasználók amúgy hülyék, de mint egyre több dologban ebben a világban, az informatikában is nagy agymosás ment és megy végbe, ezt viszont a legtöbben nem veszik észre, mert azt hiszik, ezek a hibás jelenségek a számítógép használatának velejárói, pedig arról van szó, hogy a gagyit ráerőszakolták a népre, az meg nem tudja miért szenved vele annyit.
  • arty #8
    jah, a nagy atlag nem veszi eszre, ha ujraindul, lehal a gepe... okos vagy :)

    ettol fuggetlenul igazad van, az atlag felhaszbalo holt hulye :) (A gephez)
  • Laci #7
    Azért azt nem árt figyelembe venni hogy amióta 30 éve az első intel processzort legyártották, azóta sem fejlesztettek rajta szinte semmit csak a tranzisztorokat integrálják egyre sűrűbben, ezért az alacsony hatásfok és a szinkronhibák mellett az említett tulajdonságok nemcsak a hibásan gyártott alaplapokkal, hanem eddig is jellemzőek voltak az intel és intel alapú termékekre. Ezért nem értem mi ezen olyan nagy hír, szerintem az ezen szocializálódott felhasználók lehet hogy ezeket az "új" hibákat még természetesnek is vennék, ha nem jelentik be talán sokaknak fel sem tűnik hogy ezek hibásak.
  • Borg #6
    Aki nem érti a hírt, az túldimenzionálja a jelentőségét.
    Magas lóról ugyanis CSAK nagyot lehet esni, és murphy törvénye alapján néha le is KELL esni:)

    Magyarán egyátalán nem akkora dolog ez, előfordul az ilyen. Lényeg, hogy elismerték, bejelentették, és mindent megtesznek, hogy ne kerüljön hibás senkihez.
  • mireez #5
    Hi, Nem akartok jönni tervezni ti alaplapot?
  • asysoft #4
    Na ez az új chipkészlet... Nem elég gyors, ráadásul még hibás is egy nagy részük:)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    Ez most nem jött be ... pedig azthittem rendesen tesztelik mindegyik lapot ami elhagyja a gyártósort..