Gyurkity Péter

Hibrid alaplap az ECS-től

A tajvani Elitegroup Computer Systems is új termékkel jelentkezett a Computex 2004 kiállításon: a 915P-A2 jelölésű alaplap PCI-Express és AGP támogatással egyaránt rendelkezik.

Az igazi különlegességnek számító hibrid megvalósítás az Intel által kifejlesztett "Grantsdale" chipkészletre épül, tehát kizárólag az "LGA 775" foglalatba illeszkedő processzorok befogadására képes. Az alaplap támogatja a DDR2, PCI-Express, Intel HD Audio technológiát, beépített túlhajtási funkcióval (Fussy Over Clocking) rendelkezik, ugyanakkor képes AGP szabványú grafikus kártyák kezelésére is. Az AGP és PCI-Express szabvány együttes támogatásával az ECS alaplapja átjáróként szolgálhat a régi és új technológia között, ahogyan az SD és DDR memóriát egyaránt befogadni képes alaplapok tették évekkel ezelőtt.


A szabványok együttes alkalmazásának ötlete az ECS egyik mérnökétől származik, aki a következőképpen érvelt: "miért használnánk egy 500 dolláros grafikus kártyát egy 100 dollárt érő alaplapban, amelyben egy szintén 100 dolláros processzor dolgozik?" Jóllehet a PCI-Express támogatói nem fogadták el a mérnök érveit, mégis belátták, hogy az AGP támogatás integrálása nem fogja vissza nagymértékben az alaplap teljesítőképességét. Az ECS által elvégzett tesztek alapján a csúcskategóriás kártyák DirectX 8 teljesítménye maximum 20 százelékkal esik vissza, míg DirectX 9 esetén a teljesítményveszteség mindössze 5 százalék. Véleményük szerint az AGP-s grafikus kártyák teljesítményvesztesége elenyésző a vásárló által megtakarított összeghez képest. Az "AGP Express" néven bemutatott megoldás az ECS állítása szerint tökéletes védelmet nyújt az AGP 8X/4X/2X/1X kártyák leégése ellen.

Az alaplap összesen négy memória foglalattal rendelkezik, ebből kettő támogatja a DDR2 szabványú modulokat, amelyek csatlakozója és feszültsége is eltér a DDR szabványú moduloktól. Az Azalia 8CH Audio chipre épülő "Intel High Definiton Audio" DVD minőséget biztosít, és a nagyobb rugalmasság érdekében az alaplap kiegészítő tartozékaként egy SATA-IDE átalakítót is kapunk. A gyártás még ezen a héten beindul, jóllehet az Intel hivatalosan csak június 21-én mutatja be "Grantsdale" chipkészletét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)