Rónai György

Az Intel véget vet a tuningkorszaknak?

Már egy ideje keringenek olyan pletykák, melyek szerint az Intel most bejelentett 915-ös, és 925-ös chipkészletei elég csekély tuningpotenciállal rendelkeznek majd. A dolgot külföldi források most meg is erősítették, sőt, az Intel tovább is ment egy lépéssel: semmilyen túlhajtási lehetőség nem lesz az új hardverekkel!

Ma már nem titok, hogy az Intelt bizony meglehetősen irritálja, hogy a jelenleg kapható chipkészleteivel szerelt alaplapok tetemes tuningpotenciállal rendelkeznek, amelyek által az olcsóbb chipkészletek teljesítménye olykor már a high-end termékek létjogosultságát is veszélyezteti. Ez volt a helyzet például az Intel E7205 (Granite Bay) chipkészletével is, amely közel 800 MHz-es QPB-re (Quad Pumped Bus) volt képes némi tuning révén, ezáltal hónapokkal előbbre hozta a 865 és 875-ös alaplapok teljesítményét.

A túlzott tuninglehetőségek megnyirbálására eddig az Intel nem tett különösebb lépéseket, a cél érdekében csupán néhány szorzót és apróbb beállítási lehetőséget tiltott le. Ezúttal azonban a cég biztosra akar menni. Nemcsak eddig alapvetőnek gondolt tuninglehetőségeket "felejtenek ki" a következő alaplapokról, hanem tudatosan úgy fogják beállítani azt, hogy senki se érhesse el a következő szintként nyilvántartott DDR2-667 MHz, és 1066 MHz-es QPB sebességet.

Az Intel stratégiáját úgy valósítja meg, hogy az MCH chipekbe tuning limitálást építettek be. Ha a CPU órajele túllépi ezt a küszöbértéket, akkor egy PLL (Phase Lock Loop) megoldással egész egyszerűen összeomlik a rendszer. Az előzetes i915/i925 tesztek szerint - amelyek már a nagyobb hardveroldalakon megtalálhatóak - ez a küszöb nem több, mint a gyári órajel 10%-os túllépése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #34
    Ahogy az várható volt :)
    Prohardver:
    "Az ABIT mérnökei túljártak az Intel eszén ... Az AA8-DuraMAX és AG8 jelölésű alaplapok ugyanis valóban megkerülik az Intel 915 és 925X lapkakészletekbe épített tuningzárat, és így 30-40 százalékkal is túlhajtható bennük a processzor."
  • treasure #33
    a cel2-kre senki sem emlékszik? hogy a 600as 900on simán, jó alaplapban jó (nem feltétlen brutál) hűtéssel 1200-n is ment...
    a cel2-k voltak a legjobban húzható intel procik, de a 300@450 biosból húzva indította el a néhány gombnyomással tuningot.
  • treasure #32
    ez már a 386 nál is így volt, az sx-ben ugyan úgy benne volt a coproci, csak nem volt "bekötve". drágább legyártani 2 gyártósort, mint minden prociba beletenni ugyan azt és az egyiket olcsóbban adni. ha (ki van fejlesztve a technológia és) kész a gyártósor, akkor a proci már majdnem ingyen van hisz' "csak homok"...
  • the Godfather #31
    Engem se..csak ugy a poén kedvéért megemlitem hogy a 2500+ Barton, ugy stabilan fut 2300-2500Mhz.....persze..minek tuningolni...
  • [HUN]PAStheLoD #30
    nem szószerint tuning , hanem veszel egy 2500 ös bartont és 400as ramokkal járatod 3200 -n ;]
  • [HUN]PAStheLoD #29
    kicsike szelet de előbb utóbb fordul a kocka ..
  • Laci73 #28
    Ma már a legtöbb otthoni felhasználó sem tuningol, legfeljebb a videókártyát bűvöli.
  • Laci73 #27
    Arty: nagyon melegszenek, lehet hogy fake prockók 8) Thermaltake Vulcano 9 van rajtuk - két ilyen hűtő majdnem drágább mint egy prockó :))
  • Demon Eyes Kyo #26
    A cégek nem tunningolnak és az intelnek ott van nagy piaca. Az otthoni felhasználó meg vesz amd-t, na és? Kicsike szelet...
  • Luminas #25
    És most mi lesz a hűtőgyártokkal?
    Ha nem lehet tuningolni, elég lesz a gyári hűtő is. Kíváncsi lennék, ők mit szólnak ehhez. Egyébként szerintem akkora lesz a nyomás az Intelre, hogy a végén kiveszi ezt a hülyeséget. Nem túl jó 5let most, hogy lemaradt az AMD mögött, még vissza is fogja a procijait.