Berta Sándor

Vezetéknélküli internet már a Maldív-szigeteken is

Már a paradicsomi pálmafák alatt sem maradunk internethozzáférés nélkül, hisz míg alig egy esztendővel ezelőtt, 2003 júliusában az első Maldív-sziget, Mirihi vált elérhetővé a világhálón, őt követi most a második sziget is, Rangali.

A vezeték nélküli internet-technológia (Wi-Fi) lehetővé teszi, hogy akár távoli, elzárt települések, vidékek, vagy mint jelen esetben, szigetek is rendelkezhessenek internet-hozzáféréssel. Az új szolgáltatást elsősorban a turisták veszik igénybe, Mirihi ugyanis luxusvilláival a legjobb helyek közé tartozik az "ezer atollos birodalomban". A két szigetből álló Rangalin - amely a 800x600 méteres területével közel kétszer akkora, mint Mirihi - idén decembertől lesz vezetéknélküli internet-hozzáférés.


Mirihi aprócska szigete

A fejlődésből következően nem csodálkozhatunk azon, hogy Mirihi lakosai úgy döntöttek, ideje hogy legyen róluk is egy oldal, ez lett a www.mirihi.com. Az atoll egyébként a Maldív-szigetek fővárosától, Male-tól 90 kilométerre délre található.

Rangalinak eddig csak műholdak segítségével volt internet hozzáférése, és eddig túl sokba került az internet-elérések fenntartása és csupán egy maroknyi számítógéppel lehetett felcsatlakozni a világhálóra. Erre mindenképp szükség van, mivel az atollokat főleg gazdag európai és ázsiai turisták látogatják, és a Hilton-csoport helyi szállodájának kínálatának ez elengedhetetlen tényezője.

Ám ez lassan már a múlté lesz, hisz a szomszédos kis szigeten már felállították a mobiltechnológiához elengedhetetlen antennát, ahonnan a jelet a számítógépekhez továbbítják. Ezt a megoldást nem túl gyakran alkalmazzák, és Andy Ambridge, a szerelést végző technikus elmondása szerint a kivitelezők azért emellett döntöttek, mert Rangalin elég sűrűn nőnek a fák és ha esik az eső, akkor a pálmák között könnyen elveszne a jel. Másrészt további problémát jelent, hogy a bungalók teteje fémből van, ez pedig egy újabb akadályozó tényező lehetne.


Aki akar, már a pálmafák alatt is internetezhet

A sziget IT-menedzsere, Lavanga Jayakody mindenesetre teljesen elégedett, mert a technikusnak egy olyan hálózatot sikerült létrehoznia, amely Rangali két szigetének minden pontján kiváló vételt biztosít. "Ez itt a világ vége. A levelekre heteket kell várnunk." - mondja a menedzser, érthető tehát az internetkapcsolat kiépítésével kapcsolatos boldogsága.

A számítógépeknek köszönhetően máris könnyebb lett az élet Rangalin, legalábbis a szobafoglalásokat illetően biztosan, mely már elektronikus úton történik. Így a turisták, alig hogy megérkeznek a hidroplánnal, néhány perc múlva már élvezhetik is a napsütést és a tengert. S most már annak sem kell aggódnia, aki esetleg a pálmafák alatt egy notebookot akar használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #32
    miért a fóka hogyan?
    a statisztikát amúgy én is olvastam nem tudom, hogy itt az sg-n vagy máshol.
  • Tetsuo #31
    A cápa nem bánt ha nem úgy csinálsz mint 1 fóka. :)
    Különben is több ember hal meg pálmafa alatt kókuszdió leeséstől, mint cápatámadástól..
  • Mice #30
    dejó!!! az utolsó képen a galériában cápa is van:)) tényleg unique
  • Mice #29
    én is kimennék, de egy vihar az tényleg húzós lenne
  • Mice #28
    kapcsoldb be az Anisotropicus szűrést és nézd meg újra! :))
  • Tetsuo #20
    Akinek volt pénze hogy ott hegyezze a zabot, az eddíg is tudott netezni, műholdas telefonnal..
  • b #19
    öreg isten, de szar hely. :)
  • Tetsuo #18
    Azannya, jó h vettem Lottót!
    Frissítem is a háttérképemet: Yahoo-képek-mirihi...
  • papabear #16
    jah, egy komolyabb tengeri viharnál nem tudom, hova szaladnak....

    (Beássák magukat a homokba és neteznek? :o)
  • Szabina #14
    Jaj, de gyönyörű hely lehet!