Rónai György

Szabadalmi per a Cisco ellen

A kanadai Wi-LAN beperelte a Ciscót, mivel állításuk szerint a cég a Linksys és az Aironet termékeiben az ő szellemi tulajdonukat képező technikákat használta fel, az engedélyük nélkül. A Wi-LAN el akarja érni, hogy a Cisco licencelje a technológiáit, és ezen felül még kártérítést is fizessen.

Három Wi-LAN szabadalom érintett a perben, az egyik kanadai, a másik kettő pedig amerikai. Ezek a szabadalmak az úgynevezett OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) eljárást írják le, amelyet a 802.11a és 802.11g Wi-Fi szabványok is használnak. A Wi-LAN szerint a Cisco 802.11a/g termékei ezeket a technikákat alkalmazzák, mindenféle licenc vagy engedély nélkül.

A Wi-LAN szerint egyedül a Philips tulajdonban lévő Redline Communications és a Fujitsu vásárolta meg a jogokat, ennek megfelelően a Ciscón kívül még sok más cég is lehet, akik ellen jogi lépéseket fognak tenni. Elsőként azért a Ciscót szemelték ki, hogy rajtuk keresztül keltsék fel a piac figyelmét az ügyre.

A Wi-Fi szabványokon kívül azonban a Wi-LAN még 17 különböző szabadalom kapcsán is vizsgálatokat indít, amelyek a cég szerint szükségesek ahhoz, hogy WiMAX minősítést kapjon egy termék. A cég tehát minden 802.11a, 802.11g, és WiMAX minősített termékeket gyártó cég ellen vizsgálatokat fog indítani, amennyiben azok nem licencelték tőlük a szükséges technológiákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    és most mire mennek ezzel a WiMAX minősítéssel? úgyis jó lenne már 100+ Mbitet elérni gyakorlatban is sacc/kb 1-2 km-en nem csak 100-200 méteren ..
  • tajfun #1
    Kene nekem is 1 amcsi allamoplgarsag hogy mindenkit beperelhessek jol, aztan do"l a le'.