Gyurkity Péter

Kínai városokban épít vezetéknélküli hálózatot az Intel

Az AMD vetélytársa sem akar lemaradni a kínai piacért folyó versenyben: a csütörtökön aláírt megállapodás alapján a kínai Dalian és Csengdu városokban szélessávú vezetéknélküli hálózat kiépítését kezdik el.

Az Intel a WiMax technológiát alkalmazza majd, amely a 802.16 számú szabványra épülve a legmodernebb és leggyorsabb szélessávú vezetéknélküli elérést biztosítja. A WiMax hálózatok maximum 50 kilométeres körzetben legfeljebb 70 Mbit/s sebességű adatátvitelre képesek. John Antone, az Intel alelnöke szerint "az új technológia alkalmazásával, valamint a modern informatikai infrastruktúra kiépítésével Dalian és Csengdu városa úttörő szerepet vállal a legmodernebb vezetéknélküli technológiák elterjedésében." Az alelnök nem bocsátkozott további részletekbe a megállapodást illetően.


Dalian, a Kína északkeleti partján elhelyezkedő kikötőváros, a maga 6 milliós lakosságával országos jelentőségű ipari, kereskedelmi és pénzügyi központ, míg Csengdu 10 millió lakost tömörít az ország délnyugati részén.

A szélessávú vezetéknélküli technológiák, mint a WiMax, központi szerepet játszanak az Intel telekommunikációs terveiben. A vállalat reményei szerint a technológia alkalmazásával nagymértékben leegyszerűsödik a hálózatok kiépítése. A szakértők egyetértenek abban, hogy a WiMax mind a DSL (Digital Subscriber Lines), mind pedig a kábelnetes megoldásoknál olcsóbb lehet, hiszen esetében nem kell kábeleket lefektetni, a vezeték nélküli infrastruktúra kiépítése pedig rendkívül olcsó.

Az Intel ezzel egy időben a játékipar felé kacsingat: a processzorgyártó a hét elején kötött szerződést a szintén kínai Shanda Networking-el, amely főleg online játékokat fejleszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ph03niXx #5
  "Az AMD vetélytársa sem akar lemaradni a kínai piacért folyó versenyben"
  A kínai piacért folyó versenyt már rég megnyerték a kínai gyártók...

  "Dalian, [...] a maga 6 milliós lakosságával országos jelentőségű ipari, kereskedelmi és pénzügyi központ, míg Csengdu 10 millió lakost tömörít az ország délnyugati részén"
  Ez szép. Én már két éve itt lakom, de még egyszer sem tűnt úgy, hogy Dalian[ejtsd: dálien]-nek bármiféle fontos szerepe lenne országos viszonylatban. 6 millió? Akkor az egy Pécs szintű város... Pekingben 15 millióan laknak, és még így sem meghatározó gazdasági szempont. Csengdu pedig egy porfészek. Ott is élik az emberek az életüket, és tesznek rá, hogy mi történik a nagyvilágban.

  Egy kicsit el vagyunk tévedve, nem? :-D
 • [HUN]PAStheLoD #4
  ja , aztán meg azért hogy kinek a segge alá teszik gyorsabban a cellákat .... vagy a villamosszéket , mer éppen ferdén nézett
 • Punkerwork #1
  ilyeneket itt miért nem csinálnak? :(