Berta Sándor

Már Bulgáriában is támadják a Microsoftot

Ivan Ivanov és Stoicho Katsarov, a DBS (Demokraták az Erős Bulgáriáért) bolgár párt két országgyűlési képviselője szófiai sajtótájékoztatójukon a bolgár versenyjogi törvények megsértésével vádolták meg az amerikai szoftveróriást.

Két bolgár képviselő is panasszal élt a Microsofttal szemben. Az akciót támogatja a Bolgár Internet Társaság is, amelynek elnöke, Veni Markovski az elmúlt hétvégén a Wizards of OS nevű berlini rendezvényen üzletpolitikája miatt éles hangon kritizálta a redmondi céget. A támadás egyaránt irányul mind a Microsoft Bulgaria, mind pedig az anyavállalat ellen.

Ivanov és Katsarov is részt vesz annak a törvénynek az elkészítésében, amelyik lehetővé kívánja tenni a közigazgatásban a hivatalok és az intézmények számára a nyílt forráskódú szoftverek használatát. A törvénytervezetet éppen ma vitatta meg a bolgár parlament szállítási és telekommunikációs bizottsága.

A botrány akkor tört ki, amikor kiderült, hogy a kormány megbízásából üzemeltetett e-kormányzati portál kötelezővé teszi a felhasználók számára a Microsoft-szoftverek használatát, illetve azok telepítését a számítógépeikre. Vagyis konkrétan, aki használni akarja az oldalt, az kénytelen felinstallálni a számítógépére például a .NET Framework 1.1-es programot. Szintén hasonló követelmény az Internet Explorer megléte is. Ezek a kitételek azonban sértik a bolgár versenyjogi törvényeket - véli a három tiltakozó. Kérdéses még, hogy az anyavállalat vagy a Microsoft Bulgaria vétett-e a jogszabályok ellen, illetve, hogy a bolgár kormánynak, mint megbízást adónak a felelőssége megállapítható-e.

De a tiltakozók azt is a Microsoft szemére vetik, hogy a szoftverei sérülékenyek, tele vannak hibákkal és kritizálják azt is, hogy a vállalat az operációs rendszereit csak a Windows Media Player médialejátszó és az Internet Explorer internetes böngésző programmal együtt teszi hozzáférhetővé. Ez pedig szintén ellentétes a bolgár versenyjogi törvényekkel.

Markovski egyébként úgy véli: a bolgár hatóságoknak példát kellene venniük az Európai Unióról, amely fellép az ilyen törvénysértések ellen. Mint ismeretes az Európai Bizottság idén márciusban kimondta, hogy az amerikai vállalat gyakorlatilag monopolhelyzetet teremtett, ezzel megsértette az európai uniós jogszabályokat és 497 millió eurós pénzbüntetést szabott ki a céggel szemben. A testület álláspontja szerint a Microsoft az asztali operációs rendszerek területén szerzett pozícióját használta fel arra, hogy piacvezetővé lépjen elő a médialejátszó programok területén is. (Ha egy felhasználó bármilyen verziójú Windows operációs rendszert telepít kénytelen szembenézni azzal a ténnyel, hogy a számítógépére feltelepül a Windows Media Player nevű médialejátszó is, akkor is, ha azt ő nem akarja.) A Microsoft mindenesetre fellebbezett az európai uniós döntés ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pyx #30
    Bulgária lulez :o
  • Praetor #29
    Mondasz valamit. Bár ha belegondolunk, hogy a .NET FrameWork kb egy technológiai "háttérnek/előfeltételnek" minősül, ami szükséges bizonyos szolgáltatások eléréséhez, akkor máris nem valósult meg az árukapcsolás. Analógia lehet az autó és motorjának a viszonya. Miért nem készít a BMW az autóiból motor nélküli verziókat, mikor én mercédesz motorral akarom járatni az M5-öst... ;o)

    Figyelembe véve Pheel állítását (amennyiben valós): "Viszont tudni kell, hogy a .NET FrameWork ingyenes és létezik Linuxos/Unixos/ahogy tudom MAC-es átirata is"
    Ez esetben a platformfüggetlenség is adott, ami megint erősíti az M$ pozicióit.

    Nem vagyok egy M$ fan (sőt), de a bíróság majd eldönti, hogy történt-e jogsértés.

    Bulgáriában is elindult a jogszabályok harmonizációja, és az ottani jogszabályok is az uniós ajánlások alapján alakulnak. Valszeg az EU versenyjoga már erősen jelen lehet Bulgáriában is.

    Ha az Európai Bizottság megnyeri a pert az M$-el szemben, akkor Bulgáriában is nagy eséllyel hasal el az M$, főleg ha hasonló tartalmú periratot nyújtottak be. Márpedig a Bizottságnak komoly érvei vannak. Nehezen fogja magát kimosni a Redmondi cég.
  • Pheel #25
    Én egyszer direkt ezzel szórakoztam, hogy nem kértem. És csodák csodája, nem rakta fel. Fura...
  • Cat #24
    igen igazad van, nálam is igy volt
    most telepítettem ujra egy másik gépen wint, direkt nemet nyomtam hogy ne rakja fel - a reklámok jórésze manapság flash, és mivel flash honlapot alapbol nem nézek meg, nincs rá szükségem.
    Még pár honlapon megkérdezte, utána már azt láttam hogy felmászott magától... érdekes
  • Pheel #22
    "pl a flashplayer tök magától mászik fel a windowsos gépre"
    Baromság. Alapértelmezésben rákérdez. Ha beállítod, hogy ne kérdezzen, akkor van így.

    A többire lusta vagyok reagálni :)
  • Pheel #19
    "Másrészről a .Net szerveres technológia feltételezi, hogy a kliens gépén is m$ termék van. Magyarán egy hátrányos diszkiminációt hoz létre a nem m$ terméket használókkal szemben. És pedig a szabályos kokurencia elvét sérti. Vagy ismét tévedek?"

    Hmm. Érdemes kicsit más szemszögből is vizsgálódni. Az ASP.NET alapú fejlesztés tényleg megköveteli, hogy .NET FrameWork legyen telepítve azon a rendszeren, ami igénybe kívánja venni az adott webes szolgáltatást. Ennek az az oka, hogy az ezzel az eszközzel készített szolgáltatások jóval sokrétűbb és kényelmesebb felületet nyújtanak a felhasználónak és a fejlesztőnek egyaránt, mint a szokásos értelemben vett webszolgáltatások.

    Viszont tudni kell, hogy a .NET FrameWork ingyenes és létezik Linuxos/Unixos/ahogy tudom MAC-es átirata is, tehát nem korlátozza olyan mértékben a felhasználót a szabad oprendszerválasztásban, mint itt próbálják beállítani.

    Na persze ettől még lehetett volna más környezetben is fejleszteni, csak akkor valószínűleg kevesebbet tudna a rendszer és/vagy lassabb lett volna a fejlesztés.

    A Java Appleteket tartalmazó weboldalak is elvárják a JVM jelenlétét, azzal kapcsolatban mégsem sopánkodik senki. Érdekes.
  • k0zi #17
    Ezt a baromságot. Ha nem tetszik az IE rakj fel mást. Senki sem kívánhatja, hogy a saját termékembe a konkurencia programját rakjam. Ha pedig nincs benne akkor meg a user panaszkodik, hogy nincs benne. Ilyen hülyeségeken pereskedni. Nem kötelező Windowst se használni, van Linux.
    Másik dolog, a biztonság. Ha a user nem rakja fel a frissítéseket akkor a többi OS is ugyanolyan hibás marad.
    Erről ennyit.
  • JZO #7
    Nevetséges kifogások, ez hogy benne van a Media Player és az Internet Explorer. Naés??? Ez egy kényelmi szolgáltatás a user felé, aki megveszi a Windowst, hogy legalább már nem kell ezt is külön betelepíteni. Ha tényleg akarna, hazsnálna más programot, de ha nekimegfelele, akkor a user csak jól járt, mert nem kell még külön azt is vennie. Így sem túl magas a szoftver vásárlási kedv...
  • kev #6
    Mindenki csak fejni akarja a Microsoft-ot :)))
  • Tetsuo #2
    Néhány bolgár ügyvéd mit kezd a Harvardról és a Yaleről jött több tucat hiénával??