Berta Sándor

Csökkenti az alkalmazottak juttatásait a Microsoft

Az amerikai cég annak ellenére akar szociális megtakarításokat elérni, hogy 50 milliárd dolláros likviditási tartaléka van. A spórolási akció érinti például többek között a receptköteles gyógyszerekre vonatkozó vállalati támogatásokat is.

Kenneth A. DiPietro, a konszern emberi erőforrásokért felelős alelnöke azzal próbálta megnyugtatni az alkalmazottakat a nekik írt e-mailben, hogy a konszern - a megszorítások után is - a többi információ-technológiai céghez képest még mindig átlagon felül fog költeni évente szociális célokra. Minderről a Wall Street Journal nevű tekintélyes amerikai lap számolt be.

E mellett a vállalatnál korlátozzák az utazási és a szállásköltségeket is. Így például kevesebb lesz a repülőút, ugyanakkor más kedvezmények, mint például az ingyenes fitnesz-stúdió bérlet, az irodában fogyasztható ingyenes üdítők, vagy a kávézók és a rugalmas szabadidő-beosztás azonban megmaradnak. Cecily Hall, a Microsoft egyesült államokbeli munkaadói teljesítményekért felelős igazgatónője szerint a cége nagyon sok mindent nyújt az alkalmazottainak. A munkatársak sokféle juttatás közül választhatnak és ennek - a spórolási akció ellenére - jótékony hatása van az emberek munkamoráljára.

A megszorítások közé tartozik az az intézkedés is, hogy tavaly szeptemberben a vállalat megszüntette azt a jogot, hogy a teljesítményük függvényében céges részvényeket vásárolhattak az alkalmazottak. Az elmúlt esztendőkben ennek a jognak köszönhetően sok munkatárs vált milliomossá, ám a stagnáló részvényárak miatt mostanában erre már senkinek sem volt lehetősége. A dolgozók persze most is vehetnek részvényeket a névérték alatt 15 százalékkal, és ráadásul minden évben négy ilyen részvényvásárlási időszak van. A vényköteles gyógyszerek támogatása szintén nagyon sokba kerül a cégnek. Ez a tétel évente nem kevesebb, mint a költségvetés 16 százalékát teszi ki.

További fontos döntés a Microsoft vezetői részéről, hogy a 2005. január elseje után felvett alkalmazottak az első két esztendőben csak két hétre utazhatnak majd el szabadságra, nem pedig, mint eddig, három hétre. Ezenkívül változott a szülési szabadság is, amely legfeljebb négy hetes lehet és ezt a szülést követő hat hónapon belül le kell tölteni. Jelenleg ugyanis a négy hetet egy esztendőn belül bármikor kikérhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • comet #8
    Ez miért hír?
  • mrzool #5
    Jah, tényleg "pite" összeg, elvégre a NASA évente csak 14-15 milliárdot kap... Azért azt te sem gondolhatod komolyan, hogy huss elfolyik 50mrd.:)
  • CAD #3
    "50 milliárd dolláros likviditási tartaléka van" - nasa ennek fenyeben a masodik bekezdesed masodik resze, tobb mint nevetseges :).