Berta Sándor

Folytatódik a Microsoft kontra New York állam ügy

Az amerikai vállalatnak az elmúlt hónapokban több esetben is sikerült megállapodnia több nagy szoftverfejlesztő céggel vagy felperessel. Ezek között volt például a Sun Microsystems is, ám úgy tűnik a New York-iak egyelőre kifogtak a konszernen.

A Microsoftnak ezúttal nem volt szerencséje a megegyezéses megoldással, mivel New York Állam Legfelsőbb Bírósága úgy döntött, hogy folytatódhat a Microsoft elleni korábbi bírósági eljárás. Korábban egy területi bíróság úgy határozott, hogy felfüggeszti az eljárást, ezáltal szinte ellehetetlenült az ügyben felperesként szereplő New York Állam helyzete. Ezt természetesen a szövetségi állam nem hagyhatta annyiban és fellebbezett. A legfelsőbb bíróság helyt adott az állami fellebbezési beadványnak, ugyanis a testület indoklása szerint a redmondi szoftveróriás licencpolitikája monopolhelyzet-kiépítési jegyeket jelenít meg, és ezt a helyzetet mindenképpen ki kell vizsgálni.

A Microsoft egyik szóvivőnője, Stacy Drake rendkívül csalódottan vette tudomásul a New York-i Legfelsőbb Bíróság döntését, a reakcióiból ítélve a vállalat az ügyben minden bizonnyal kedvezőbb végkimenetelre számított. Mindenesetre a szóvivő nem kívánta kommentálni a bíróság határozatát.

Érdekesség egyébként, hogy ennél az ügynél nem egy trösztellenes esetről van szó, hanem arról, hogy a Microsoft valószínűleg megsértette az üzleti törvénykönyv 349-es paragrafusát, azaz a konszern szoftverlicenc-politikájával kárt okozott konkurenseinek. A vádak szerint a redmondi szoftveróriás a számítástechnikai kereskedőkkel kötött szerződéseiben gyakorlatilag szinte kötelezte partnereit arra, hogy Windows operációs rendszereket telepítsenek a PC-kre, és nem adott lehetőséget sem arra, hogy a kereskedők a számítógépekre esetleg Linux-disztribúciókat vagy más operációs rendszereket telepíthessenek, ráadásul emiatt a konfigurációk ára is nőtt. A Microsoft természetesen visszautasította és jelenleg is kétségbe vonja ezeket a vádakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Punker #1
    ezt is megússzák mint mindig, bill bácsi meg majd vigyorog