Berta Sándor

Egyre gyakoribb az informatikai pszichoterror

Egyre felkapottabb téma a terrorizmus, amin 2001. szeptember 11-e után nem is csodálkozhatunk. Ám eddig az átlagember nem nagyon érezhette a saját bőrén, hogy mi is az a terror.

Szerencsére az emberek 99 százaléka csak a híradásokból értesül a terrorról, a különböző támadásokról, merényletekről, megfélemlítő akciókról, túszejtésekről, gépeltérítésekről és még hosszan sorolhatnánk a különböző bűncselekményeket. A technika fejlődése azonban az alvilágot is érinti, a hipermodern eszközök és készülékek lassan már nem hiányoznak egy magára valamit is adó bűnöző eszköztárából.

A legnagyobb baj azonban a tudósok szerint az, hogy olyan egyszerű készülékek és lehetőségek is, mint a mobiltelefon, az SMS vagy az e-mail, bárki kezében pillanatok alatt a pszichoterror eszközeivé válhatnak. A frusztrált és elutasított, kikosarazott emberek közül egyre többen vannak azok, akik nem bírják megérteni, elviselni a visszautasítást és a mobiltelefonokat vagy a világhálót választják a bosszúállás és az elégtétel-szerzés eszközéül. Az elkövetők 35 százaléka molesztálja és zaklatja a szerelme tárgyát képező partnerét digitális úton. Minderről a darmstadti műszaki egyetem adott ki tanulmányt.

Jens Hoffmann pszichológus szerint az internet és a mobiltelefonos üzenetek (SMS-ek) már régóta az elkövetők repertoárjába tartoznak. A szakszóval stalking-nak (leginkább úgy lehetne lefordítani: zaklatás, követés, üldözés) áldozatául esett személyek 86 százaléka nőnemű. Az e-mailekkel és SMS-ekkel folytatott zaklatások általában átlagosan 18 hónapon át tartanak. Ráadásul a zaklatók a kutatások szerint az áldozatok számára nem ismeretlen személyek.

A tanulmány szerint a "stalkerek" 60 százaléka expartner, de számos elkövető kerül ki az ismerősök és a kollégák közül is. A darmstadti műszaki egyetem az első német stalking-felmérés során mintegy 500 áldozatot és 80 elkövetőt kérdezett meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zyppy #5

    stalker