Berta Sándor

Egyre keresettebbek a WLAN-eszközök

Folyamatosan nő azoknak a száma, akik már rendelkeznek WLAN-készülékkel. A Wireless Fidelity szóösszetétel után WiFi-nek is nevezett vezeték nélküli hálózati eszközök iránt főleg tavaly óta nőtt meg a kereslet.

A Synergy Research Group piackutató csoport felmérése szerint tavaly a WLAN-termékek értékesítéséből származó forgalom 40 százalékkal nőtt és elérte a 2,5 milliárd dollárt. A 2003-as karácsonyi ünnepek alatt ráadásul még ennél is nagyobb, 55 százalékos mértékben nőtt a vezeték nélküli eszközek forgalma. Csak emiatt a csúcsidőszak miatt a tavalyi esztendő utolsó negyedévében 752 millió dollárt kasszíroztak a kereskedők a WiFi-berendezések eladásából.

A növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy egyre többen vásárolnak notebookokat, amelyek többsége már fel van szerelve vezeték nélküli hálózati csatlakozóval. A vásárlók zöme magánszemély. E piaci területen a növekedés mértéke a 2002-es adatokhoz képest 66 százalék, míg a forgalom 1,6 milliárd dollárt tett ki.

Az üzleti felhasználók körében nem ennyire keresettek ezek a készülékek, bár kétségtelen, hogy a növekedés így is elérte ebben a piaci szektorban a 9 százalékot, míg a forgalom 875 millió dollár volt. Aaron Vance, a Synergy Research Group elemzője szerint egyre többen érdeklődnek a WLAN-eszközök iránt és ez a folyamat csak tovább erősödött a 802.11g-szabványú WiFi-termékek piacra kerülésével.

A tavaly júniusban elfogadott 802.11g-szabvány főleg abban különbözik az elődeitől, hogy az adatátviteli kapacitása a 2,4 GHz-es tartományban lévő vezeték nélküli hálózatokon 54 Mbps. A magánszemélyek körében egyébként a Linksys (Cisco), a D-Link Systems és a NetGear termékei a legkedveltebbek, míg az üzleti felhasználók elsősorban a Cisco, a Symbol Technologies és a 3Com által kifejlesztett eszközöket vásárolják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!