Berta Sándor

Amikor a mobiltelefon beszélget a nyomtatóval

A Palo Alto Research Center (PARC) kutatóközpont által kifejlesztett szoftverplatform lehetővé teszi, hogy a lakásban vagy az irodában található különböző szórakoztató-elektronikai, számítástechnikai és mobil eszközök egymással kommunikálhassanak.

Újabb szoftverplatform született, melynek célja lehetővé tenni a kommunikációt a lakásban található különböző eszközök között. A készülékek leginkább informatikai és számítástechnikai berendezések lehetnek, a mosógép és a többi háztartási eszköz bevonásának lehetősége a lakásokban létrejövő hálózatba egyelőre nem szerepel a fejlesztők tervei között.

A Palo Alto kutatóközpont által kifejlesztett Obje szoftverarchitektúra névre keresztelt rendszer támogatja a mobiltelefonokat, a tenyérgépeket, a számítógépeket, a nyomtatókat, a vonalkód-szkennereket és a hálózatokon keresztüli szolgáltatásokat. Ezen készülékek lehetnek akár vezeték nélküli technológiával működő, illetve azt használó berendezések is. A PARC az Obje Software Architecture-t úgy definiálja, mint: "egy olyan meta-szabvány, amelynek a segítségével az emberek bárhonnan, problémák és kerülők nélkül hozzájuthatnak a legkülönbözőbb információkhoz és szolgáltatásokhoz".

Az Obje-platform lehetővé teszi azt is, hogy a gyártók minden eddiginél egyszerűbben és könnyebben építhessenek olyan eszközöket, amelyek képesek egymással kommunikálni. A kutatóközpont fejlesztőmérnökei szerint ráadásul az Obje-platform együttműködik minden jelenlegi és jövőbeni, esetleg még nem is definiált és elfogadott szabvánnyal. Nincs szükség központi koordinációra vagy különleges beállításokra, a rendszert egy technikai ismereteknek híján lévő ember is tudja irányítani és használni.

A PARC jelenleg azt a vállalatot keresi, amely licencelné a szoftvert. Mindenesetre a kutatók számíthatnak az olyan ipari szövetségek támogatására, mint amilyen például a Digital Home Working Group. Az utóbbi szervezet célja, hogy lehetővé tegye a legkülönfélébb eszközök között a digitális adatok és információk cseréjét egyetlen szabvány segítségével. Ennek a célnak az eléréséhez az egyik legfontosabb követelmény a kompatibilitás, ezt pedig az Obje-platform biztosítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!