Berta Sándor

Linus Torvalds nem a Linux apja

Az Alexis de Tocqueville Intézet legújabb tanulmánya szerint erősen megkérdőjelezhető, hogy valóban Linus Torvalds lenne a Linux kifejlesztője és atyja. A dokumentumra maga az érintett is reagált.

Valószínűleg ezernyi felhasználó fog álmatlanul forgolódni a hír hallatán, maga a szóban forgó személy azonban túlzás nélkül állítható, csak nevet az egész sztorin. A LinuxWorldnek Kenneth Brown felvetéseire reagálva Linus Torvalds a következőket nyilatkozta: "Én csak az előfutára voltam a Linux valódi apáinak, ha úgy tetszik én voltam a fogtündér és a Mikulás. Torvalds élcelődése szerint a Mikulás hazája Finnország, és egyszer csak betoppant a Helsinki Egyetemre, ahol egy segítőt keresett magának. Mivel a fogtündér is megállapította, hogy a kiválasztottnak, Linus Torvaldsnak ráadásul még jó fogai is voltak, így ő lett az előfutár.


Torvalds bevallotta a LinuxWorldnek küldött e-mailjében, hogy a kiválasztás óta élt megtévesztő életet, amelyről azonban most az Alexis de Tocqueville Intézet lerántotta a leplet. Most, hogy kiderült az igazság, fellélegezhet a Linux atyja, és újra a régi szakmájának és egyben a hobbijának hódolhat, ez pedig Torvaldsot idézve: "Újra a saját szakmámmal foglalkozhatok: a gőték és szalamandrák lenyűgöző párzási táncának a tanulmányozása".

Az ügy előzménye, hogy a többek között a Microsoft által is támogatott Alexis de Tocqueville Intézet május 17-én egy olyan tanulmányra hívta fel a figyelmet, amelyben Kenneth Brown a nyílt forráskódú alkalmazások néhány alapvető problémájára hívja fel a figyelmet. Kenneth Brown szerint mivel Linus Torvalds és csapata bármilyen forrásból érkező támogatást elfogadott, ezért nem lehet biztos benne, hogy nem esett valamelyik programozó a plágium bűnébe. Könyvében a szerzői jogok szemszögéből követi végig a Linux eredetét és fejlődési útját. A teljes tanulmány Kenneth Brown könyvében jelenik meg, az intézet 2004. május 20-ától közöl ebből a dokumentumból részleteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lazarus #26
    "Újra a saját szakmámmal foglalkozhatok: a gőték és szalamandrák lenyűgöző párzási táncának a tanulmányozása"
    rtflmao
  • Power #21
    Gusztustalan ez az erőlködés az ms részéről.
    Még jó, hogy a "hello world!" programot nem védette le Bill.
    Akkor azért is szedhetné a pénzt. :-)
  • galocza #19
    nem. kb:
    beismerem. én csak szóvivője (strómanja, prófétája - bocs reggel van és nem jut jobb az eszembe) voltam a linux igazi apáinak, a fogtündérnek és mikulásnak.
  • RelakS #18
    Mit is ír?
    ezt?

    Ok, beismerem! Én csak az előfutára voltam a Linux, a Fogtündér és a Mikulás igazi apjának.
  • Mice #15
    nem mindegy?!?
  • mrzool #14
    Ebből: "Ok, I admit it. I was just a front-man for the real fathers of Linux, the Tooth Fairy and Santa Claus."

    hogyan lett ez:

    "Én csak az előfutára voltam a Linux valódi apáinak, ha úgy tetszik én voltam a fogtündér és a Mikulás."

    ???

    Mindegy, ismerve az SG-t, úgyis törlik ezt a hozzászólást... Mindenesetre Sanyi, egy picit pontosabban kéne fordítani a jövőben.
  • Yfel #9
    Egyebkent nem ertem az MS mocskolodasat, eleg jo termekeik vannak ahhoz, hogy ne kelljen nekik ilyen eszkozokhoz nyulni.

    Persze ok meg csak most tanuljak, hogy mi is az a "verseny" :o)

    Y
  • Yfel #8
    "Én csak az előfutára voltam a Linux valódi apáinak, ha úgy tetszik én voltam a "fogtündér" és a Mikulás." Torvalds élcelődése szerint a Mikulás hazája Finnország és egyszer csak betoppant a Helsinki Egyetemre, ahol egy segítőt keresett magának. Mivel a "fogtündér" is megállapította, hogy a kiválasztottnak, Linus Torvaldsnak ráadásul még jó fogai is voltak, így ő lett az "előfutár".


    Tokeletes pelda arra, hogy miert ne forditsunk cikkeket direkt angolrol magyarra :o)

    Y
  • fluga #6
    és ha nem ő az atyja akkor mi van? (mellesleg valszeg ő, de ha mégsem...) tényleg nem tudok emiatt alunni...
  • sniper #4
    loa'l