Spencer

Megéri-e áttérni Linuxra?

A nyílt forrású szoftverek használatára történő áttérés vállalati szinten nem feltétlenül olcsóbb, mint a már meglévő Unix vagy Windows operációs rendszerek frissítése - derül ki a Yankee Group piackutató cég egyik friss tanulmányából.

Az ezer információs technológiai szakember, illetve cégvezető véleményét összefoglaló jelentés szerint a Linux operációs rendszer, illetve a Linuxos szoftverek szigorúan technikai szempontból nézve lényegében minden igényt kielégítenek, azonban költség oldalon egyelőre komoly kihívásokkal küzdenek.

Tény, hogy a Linuxot használó felhasználók elégedettek a nyílt forrású szoftverekkel, azonban a jelenleg más szoftverekkel ellátott számítógépeket használó vállalatok vezetői a magas migrálási költségek miatt igen csak ódzkodnak a Linuxra történő áttéréstől - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Laura DiDio, a Yankee Group egyik szakértője. DiDio elmondta, hogy a nyílt forrású szoftverekre történő átállás költségeinek nagy része az információs technológiai architektúra szükségszerű megváltoztatásából eredeztethető. A tanulmányból kiderül, hogy a magas áttérési költségek ellenére sok cég mégis belevág a Linux projektbe, mondván, hogy számukra az első osztályú biztonság minden pénzt megér. Az IT munkatársak közül sokan egyébként azért panaszkodnak a Linuxra, mert sokkal kevesebb alkalmazás érhető el Linuxra, mint például Unixra vagy Windowsra.

"Sokan úgy gondolják, hogy jobb egy már ismert ördöggel szerződést kötni, mint egy ismeretlennel, vagyis sok vállalat mind a mai napig inkább Windowst, vagy Unixot használ Linux helyett. Ezek a vállalatok általában tisztában vannak azzal, hogy a Linuxban nagyon komoly lehetőségek rejlenek, ennek ellenére nem mernek áttérni a Linux használatára" - mondta DiDio.

Leigh Day, a Red Hat szóvivője a Yankee Group-féle tanulmányra reagálva elmondta, hogy a Red Hat ügyfelei komoly összegeket takarítanak meg azzal, hogy nem Windows, vagy Unix operációs rendszert használnak. Day szerint azon cégek, melyek sokallják a nyílt forrású számítógépes környezetre történő áttérést, megtehetik azt, hogy olcsóbb hardvereket vásárolnak, és így máris nem olyan vészesek az anyagi terhek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #34
    ha az IBM valamicske kis jelét mutatná, hogy desktopra akarja vinni a linuxot ok, de annyira nem akarja, hogy még csak nem is szállít asztali gépeket linuxal.
  • CAD #33
    Pontosan tudtad mire celzok, felesleges volt belekotni az elo faba csak hogy irhass valamit, na mind1.
  • Pheel #32
    Összesen annyi a gondom, hogy előbb át kellene gondolni, hogy mivel is viccelünk valójában, és csak aztán viccelni. Jól van, én is túllihegtem, elismerem, de amit mondok, akkor is áll.
  • Laci73 #31
    Köszönöm Mir, de szerintem Pheel is csak dühös volt :)
  • Laci73 #30
    Egy haldokló, önpusztító faj - az emberiség - egyede vagyok, hogyan is tudnék másképp gondolkodni?

  • mir #29
    na azért ez már túlzás. hadd lehessen már smiley nélkül is viccelni jó?
    amúgy meg mi bajod azzal, hogy valaki sztálin bácsi propagandáját emlegeti, és viccelődik vele?
    két román öregember beszélget:
    -ejj.. megint nincs áram, nem tudok majd olvasni este.
    -bezzeg a mi jó öreg csaucseszkunk(nem tudom a pontos írását, sorry) idejében... emlékszel? még a kerítésbe is jutott bőven!
    ismerős a vicc? akkor én is egy fasz vagyok? azt hiszem, inkább leszek fasz, és cserébe én smiley nélkül is írhatok viccet, és utalhatok(rajtad kívül mindenki számára teljesen egyértelműen vicces keretek között) sztálin progpagandagépezetére.
  • Pheel #28
    Szerintem nem jelentettem ki, hogy kit kell agyonverni, de attól te még egy elég beteg gondolkodású ember lehetsz.

    És nem, nem tudom, hogy poén volt. Nem volt smile. Ha poén írsz, írj smile-t is, bár szerintem ilyennel akkor sem kellene viccelni...
  • knwd #27
    DiDio? Fantázianéven nyomul a cshávó? :)
  • Pheel #23
    Smile? Volt? Nem...
  • mir #22
    azér az AIX meg az OS/400 nagyon ott van a helyén, és szerintem mind a kettő kiérdemli az értelmes jelzőt, de azok még annyira sem jók desktopra, mint a linux.(pl. az aixnek nincs X86 portja, az OS/400at meg nem is nagyon lehetne portolni)