Berta Sándor

Róma új portálja Linuxon fog futni

Párizs és München után már a harmadik európai nagyváros döntött úgy: kipróbálja a nyílt forráskódú programokat, és - igaz egyelőre csak kísérleti jelleggel - Linuxot alkalmaznak portáljukhoz.

A rómaiak nem sokat töprengtek, hanem máris bejelentették, hogy újonnan létrehozandó fővárosi portáljuk hátteréül csak és kizárólag nyílt forráskódú alkalmazásokat fognak használni. A közelebbről meg nem nevezett disztribúciójú Linux operációs rendszer lesz a tervezett jövőbeni szolgáltatás alapja, ezen fog bonyolodni a fájlmegosztás és az e-mailforgalom is.

Andrea Ambrogetti, a római önkormányzat szóvivőnője szerint a portál létrehozására kiírt tenderen azt kérték az indulóktól, hogy minél hatékonyabb és gazdaságosabb programokkal pályázzanak. A Linux alapú rendszer terve az egyik résztvevőtől, a Telecom Italia SpA vezette konzorciumtól származik. Ám, amint azt sejteni lehetett és azt a szóvivő is hangsúlyozta: ez a döntés korántsem jelenti azt, hogy Róma teljesen elfordulna a Microsoft-szoftverek alkalmazásától és használatától, az olasz főváros csupán kíséretképpen próbálja ki a Linuxot.

A jövő miatt tehát egyelőre nem kell nagyon aggódnia a Microsoftnak, már csak azért sem, mert a Censis Research piackutató intézet adatai szerint Olaszországban a helyzet e tekintetben rendkívül kiegyenlített. A nagyobb olasz városok 43 százalékában a szervereken valamelyik Linux-disztribúció fut és 46 százalékukon használnak Microsoft operációs rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ROMA LINUX :DDD