Berta Sándor

Párizs is a Linuxra szavaz?

Több állam és nagyváros után könnyen lehet, hogy Párizs is áttér a Linuxra. A francia főváros vezetése a már Münchenben is ezt javasló Unilog páneurópai IT-megoldásszállítót bízta meg a lehetőség tanulmányozásával. A megbízás szerint a cégnek tanulmányoznia kell annak a lehetőségét, miszerint Linux disztribúciós operációs rendszerekkel szereljék fel a párizsi közigazgatásban és hivatalokban használt számítógépeket. Az Unilognak már nem ez az első ilyen megbízatása, korábban hasonló tanulmányt készített a vállalat a müncheni városvezetés részére is. Párizs számítógépparkja jelenleg 1800 különböző helyen összesen 17 ezer PC-ből, 400 szerverből áll, amelyeken összesen 600 különféle alkalmazás fut. Ezeknek a jellemzőknek a tekintetében Párizs hasonlít a Münchenben jellemző helyzetre.

Intő jel lehet ugyanakkor a franciák számára, hogy a bajor városban még mindig nem zárult le az átállás. Az Oktoberfestről nevezetessé vált településen 14 ezer számítógépre telepítik fel a különböző Linux-disztribúciókat. Hasonló beruházást valósítanak meg az ausztrál fővárosban, Canberrában is, ahol szintén a nyílt forráskódú szoftverek beszerzését támogatják. Brazíliában pedig elfogadtak egy olyan nyilatkozatot, amely szerint elsőbbséget kell biztosítani a nyílt-forráskódú termékek beszerzésének a különböző kormányhivatalokban.

Ezek után érthető, hogy a Microsoft egyre inkább fel van háborodva a Linux térhódítása miatt. A redmondi vállalat a lépéseket, magyarán a Linux támogatását a szoftverfejlesztő-iparra nézve károsnak és a tiszta versenyhelyzetet lehetővé tévő rendelkezésekkel ellentétesnek ítéli. Az Unilognál ezzel szemben egy teljes mértékben objektív tanulmány elkészítését ígérték a párizsi vezetőknek. A francia főváros vezetői három hónapos határidőt adtak az európai vállalatnak a dokumentum elkészítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #15
    "nem igazan ertem azt hogy egy titkarno miert ne tudna kezelni a linuxot felhasznaloi szinten, hiszen kiindulv a a kedvesembol aki egyatalan nem ert a gephez, leult a linux ele es csak annyit kerdezett hogy melyik a bongeszo ikonja, melyik a levelezo ikonja, melyik az office ikonja es onnantol kezdve mar nem is kellett neki semmit mondani..."
    gondolom nem egy debiannal volt szerencséje. vagy REDHATtel. vagy united-el
  • mir #13
    mondjuk egy SUSEnál valóban elég a rendszergazdinak. de egy debian... hát azt nem hiszem.
  • mir #9
    "hát mér nem 1 félét?! hát hülyék ezek? igen azok... debiant a népnek "
    aham, ez nagyon jó ötlet.
    a titkárnőknek kifejezetten jó, mert egy szolíd kis 300 órás gyorstalpaló tanfolyás után már LEHET hogy tudnak majd valamit kezdeni vele...
  • [HUN]PAStheLoD #7
    14 ezer számítógépre telepítik fel a különböző Linux-disztribúciókat


    hát mér nem 1 félét?! hát hülyék ezek? igen azok... debiant a népnek
  • Cat #5
    nem is ez a gond egy ilyen váltásnál, hanem hogy az összes régi windows fájlrendszerben lévő dokumentumot, az összes hivatali programot portolni kell linux alá, többtizezer alkalmazottat betanítani uj programok használatára, és végül a problémamentes kommunikációt biztosítani ezek között a linuxos gépek és az összes többi hivatal által használt windowsok között (pl. egy uj word dokumentumot a linuxos office még nem tud megnyitni, direkt igy van tervezve a word), ha késziteniük kell vagy kapnak egy powerpoint prezentációt szintén bajban vannak...
  • Yfel #1
    A muncheni uttoroknek is komoly problemaik vannak az atallassal (nekik is ez a ceg konzultalt)... kivancsi vagyok, hogy Parizsnak hogy fog sikerulni az atallas.

    Y