Berta Sándor

Névváltozásra kényszerülhet a Mandrake

A Lindows és a MobiliX után újabb Linux-disztribúció kényszerülhet a nevének megváltoztatására. Ez komoly, ha nem végzetes érvágás lenne az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúciónak számító Mandrake fejlesztőcsapatának.

A MobiliX sorsára juthat a Mandrake. Az indok: megegyezik a neve egy képregény címével. A Párizsban lévő Tribunal de Grande Instance bíróság első fokon már kötelezte is a Mandrakesoft fejlesztői céget a névváltoztatásra. Ezen kívül új logót is kell keresniük a disztribúció számára az alkotóknak. Az ítélet ugyan december 12-én született, ám azt csak a héten kapták meg a fejlesztők és a Mandrakesoftnál. A cégnél minden törvényes eszközt bevetnek a katasztrófális következményekkel járó döntés megváltoztatására. Amennyiben ez mégsem történne meg és továbbra is használnák a Mandrake nevet, 70 ezer eurós pénzbüntetést kell kifizetniük a fejlesztőknek.


A Mandrake ellen egyébként az az amerikai Hearst Corporation nyújtott be keresetet, amely olyan lapok kiadójaként vált híressé, mint a Marie Claire vagy a Cosmopolitan. Ennek a vállalatnak a testvércége a King Features, amely egyike a világ legrégebbi képregény-kiadóinak. A többek között a Popeye létrehozásával híressé vált alkotóműhely rendelkezik a "Mandrake le magicien" nevű sorozat szerzői jogaival is. A Mandrake név itt egyfelől az 1920-as években népszerű illúzionistára vezethető vissza, aki viszont a nevét kabalisztikus körökben igen csak közkedveltnek számító Alraune, vagy másnéven Mandragora növénytől kölcsönözte.

A Mandrakesoft természetesen megfellebbezte az ítéletet, a másodfokú tárgyalást február 26-27-re írták ki. Az ügy egyébként - amerikai és francia bíróságokon - immár harmadik esztendeje húzódik és még egy jódarabig el is fog tartani, mire - remélhetőleg mindenki számátra megfelelő - végleges döntés születik. Werner Heuser, az egykori MobiliX életre hívója és a mostani TuxMobil "atyja" összegyűjtötte a különböző Linux-projektekhez kapcsolódó márkanév-pereket. Jelenleg a lista 16 ügyet tartalmaz...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #21
    Mellesleg ha az ember csinál valami nagyot, aminek ismert neve van mi a pics*nak kell azt egy képregényről elnevezni, miért nem talál ki valami eredetit ?
    Szóval a Mandrake készítői is elég hülyék.
  • Benedekco #17
    agybaj! a picipuha miért nem perli be azokat az asztalosokat és kőműveseket akik ablakot mernek csinálni???
  • Cat #15
    az utolsó linken tök jó nevek vannak
    a Skrobelixet és a MobiliXet az asterix és obelix miatt perelték be, szal nem a Mandrake az egyetlen képregényper
    A FreeCraftot meg a Warcraft miatt a Blizzard :D
  • ixub #12
    Szerintetek a képregényeseknek ez maguktól jutott eszükbe, mert én nem nagyon hiszem, hogy őket egy picit is zavarta volna. Volt aki súgott nekik meg le is tett egy pici lóvét hogy pereljenek.
  • TheZsenyka #9
    Miért lennének hülyék? Teljesen nyílvánvaló, hogy a Mandrake Linux a képregényre építkezik. Nem értem, hogy mi a furcsa abban, ha valaki érvényt szerez jogainak.
  • SuD #8
    baromság az egész
  • Bucser #7
    csak pénzt lehet belőle csinálni..:)))
  • Torry #6
    jaja
  • Sliders #3
    franciák angolok mind barmok, efujj, nekme a legjobban ez a disztribució jött be