Berta Sándor

Továbbra is Microsoft-párti a bajor kormány

Korábban szinte minden számítástechnikai magazin foglalkozott azzal a hírrel, amely szerint Münchenben áttérnek a Linuxra. Most mégis úgy látszik, a bajor főváros honatyáit nem követik a bajor vezetők.

A bajor kormány továbbra is kitart a Microsoft szoftverei mellett. Egyre több kritika éri a bajor kormányt, miszerint a különböző hivatalokban még mindig szinte csak és kizárólag az amerikai szoftveróriás, a Microsoft termékeit használják a számítógépeken. A bajor parlament házbizottságának tagjai február 11-i ülésükön megállapították, hogy a tartományi kormány továbbra sem tesz eleget - többek között - az Obersten Rechnungshof (ORH), vagyis a Bajor Számvevőszék ajánlásainak. Ezekben ugyanis egyértelműen felszólítják a kormányt, hogy lehetőleg egyre több helyen alkalmazzanak szabadon beszerezhető és használható programokat. A bajor kormánynak e mulasztás miatt július végéig egy jelentést kell előterjesztenie.

Az ORH kincstári vizsgálói már két évvel ezelőtt is kritizálták e szoftver-beszerzési és alkalmazási gyakorlat miatt a bajor szövetségi tartomány elsőszámú vezető testületét. Az akkori megállapítások, ma is igazak, köztük az is, hogy a Microsoft programjai a fizetendő licencdíjak miatt több millió euróval többe kerülnek, mint a hasonló tudású szoftverek. A nyílt forráskódú alkalmazások, így például a Linux operációs rendszerek jóval olcsóbbak, ám ez az érv eddig úgy tűnik süket fülekre talált a bajor kormány tagjainál.

Az ORH vizsgálata ezen túlmenően kimutatta azt is, hogy a különböző számítógépek és szoftverek beszerzésénél a bajor minisztériumok és hivatalok számára az alkalmazottak nem elég körültekintően, mi több - nem egy esetben - felelőtlenül jártak el. A szakemberek szerint a belföldi megbízások háromnegyedét közbeszerzési eljárás kiírása nélkül nyerték el a cégek. Az ORH szerint könnyen előfordulhat, hogy a beszerzésekkel megbízott munkatársak nem hogy a számítógépekkel, de még a törvényekkel sem tudnak mit kezdeni, gyakran nem értenek hozzájuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #36
    én is wint hazsnálok és nagyon jól megvok vele. lehet rajta programozni, htm;php;java stb.. -zni, netelni, game minden. nem tóm mér jó annyira hogy mindenki linux -ozik. használtam azt is de csak szarakodni kellett vele. abba meg nem halok bele hogy hetente egyszer felrakok egy patchet ami mondjuk kemény 2perc... a virus scan meg lemegy hamar. nem tóm mér kell ezzel ennyit szarakodni..
  • Alien_AM #35
    "Winpc a lamereknek akik máshoz nem értenek!!!!"

    Ehh na en meg ettol hányok, az ijen 8 éves luserektol, es mibol gondolod hogy ha valaki wint hasznal az lamer? he?
  • Vik1984 #32
    flame gyanús téma...
    amúgy linux4ever :-)
    De még nem kell senkit megölni, aki Windowsos.
  • [HUN]PAStheLoD #31
    hát végülis elég specifikus az a feladat amire win kell .. de ha nagyon akarják akkor tényleg eltüntethető a win
  • [HUN]PAStheLoD #29
    számvevőszék ajánlása ... beadvány .. mint az oviban .... csak szebb szavakkal!
  • mrzool #25
    "Amugy a szerint aki csinálta volna max 2-3 napi munka."

    Én is ismerek néhány olcsójánost. De a tapasztalatok szerint érdemesebb normális céggel / emberrel szerződni, mert akkor biztos lehetsz benne, hogy azt és olyan határidőn belül kapod, amiben megegyeztetek.

    A 80 ezer nagyon gyanús, 3 napi munka = 24 óra, ez csak 3300 forintos órabér, amiből még lehön az adó... A 3 napba beletartorik a specifikáció leadása és a beüzemelés, átadás is?
  • mrzool #22
    80 ezerért? Tényleg egyszerű honlap lehetett, ez kb. 5 órai munkabér a webdizájn piacon. Biztos, hogy te képben vagy az árakkal? 5 óra alatt még a szerződést és a a specifikációkat is nehezen lehet letárgyalni, nem hogy a kész webet átadni...
  • JZO #15
    "A szakemberek szerint a belföldi megbízások háromnegyedét közbeszerzési eljárás kiírása nélkül nyerték el a cégek. Az ORH szerint könnyen előfordulhat, hogy a beszerzésekkel megbízott munkatársak nem hogy a számítógépekkel, de még a törvényekkel sem tudnak mit kezdeni, gyakran nem értenek hozzájuk."

    Tisztára mint Magyarhonban! :))) :((((

    Nem is tudom, hogy röhögjek vagy sírjak. A közalkalmazottak nagy többsége nem ért ahhoz, amit csinál sajna. Vagy aki meg igen, az meg nincs döntési pozícióban, csak a fejét fogja a hülyeségek láttán.
  • Alien_AM #14
    "Aki már felnőtt a Unix/Linux/*BSD-k szintjére az úgyis valamelyiket a 3-ból használja...
    Csecsemőknek meg ott a "jégvirágos ablak" :))"

    Lol ezt honnan veszed? Megis mit akarsz hasznalni egy bsd-én? beconf tuzfalnak aztan annyi. Es unix? Azt is beconf aztan eccer keccer hetente lekerdezed a mailt azt csa. A linux-ot azt megertem, maraggyunk anyiban hogy 50-50% a kliens arány.
    Es en linuxrol attertem win2k3-ra szerencsere meg idoben, es ha jol belemelyedsz a linuxba rajosz te is hogy egy nagy xar. Tudom most azt gondolod hogy win user poweres vagyok de nem igy van csak azt hasznalom ami jobb mint a masik. erted :)
  • Mice #11
    azért tod van a másik eset is. én pl. nem unixon hanem dos-on nőttem fel. a Me megjelenésének idején kezdtem el linuxokat próbálgatni, de jelentősen csak akkortájt tudtam átváltani linuxra amikor már meg volt az xp-m. szóval nálam pl. az volt meg előbb, nem pedig hozzávettem. viszont tény és való, h. a linuxomért senkinek nem kellett perkálnom. viszont előtte az xp is totál jól ellátta feladatát. 30k meg szerintem nem sok érte.