Spencer

Hivatalosan is bemutatkozott a Pentium 4 Extreme Edition

A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel tegnap hivatalosan bejelentette legújabb Pentium 4 processzorát, a 3,2 GHz-es működési frekvenciával, és nem kevesebb mint 2 MB harmadszintű gyorsítótárral rendelkező Pentium 4 Extreme Editiont.

Az Intel ezen csúcskategóriás újdonsága az örök rivális Advanced Micro Devices (AMD) által ugyancsak tegnap leleplezett Athlon 64 FX-51 típusjelzésű processzor vetélytársa.

A most debütált 3,2 GHz-es órajelű Pentium 4 Extreme Edition chip arra a Gallatin kódnevű processzormagra épül, mellyel az eddigiekben csak szerver számítógépekbe szánt processzorok esetében találkozhattunk. A jelentősen megnövelt méretű harmadszintű gyorsítótárral felvértezett Pentium 4 Extreme Edition nem rendelkezik SMP támogatással, ezzel szemben minden további nélkül kompatibilis a jelenlegi Socket 478-as platformmal, illetve a 800 MHz-es QPB-vel (Quad Pumped Bus). Az Intel újdonsága egyébként 512 kB másodszintű gyorsítótárat, valamint 2 MB L3 cache-t tudhat magáénak, míg a konkurens Athlon 64 FX-51 processzor 1 MB másodszintű gyorsítótárral büszkélkedhet.


Balra a 3,2 GHz-es Extreme Edition, jobbra a sima 3,2 GHz-es P4

Ismeretes, hogy az AMD a történelem folyamán először 1999-ben adott ki olyan processzort, mely teljesítmény tekintetében képes volt maga mögé szorítani az Intel hasonló kategóriás megoldásait. Négy évvel ezelőtt ugyanis az volt a helyzet, hogy az AMD hirtelen előrukkolt az Athlonokkal, mely újgenerációs processzorokra az Intel képtelen volt megfelelő választ adni akkori Pentium III chipjei révén. Az Intel most el szeretné kerülni, hogy az AMD újfent letaszítsa őt a trónról, már ami a leggyorsabb PC-s processzort illeti, éppen ezért még arra is hajlandó, hogy egy "majdnem szerver" processzort állítson hadrendbe az asztali PC-k piacán. Lényeges különbség egyébként, hogy míg az Intel most bejelentett újdonsága egy jó öreg 32 bites platformra épül, addig az AMD-féle Athlon 64 chipek a vadonatúj x86-64 architektúrát tudhatják magukénak.


CrystalCPUID a 3,2 GHz-es Pentium 4 Extreme Editionról - a lényeg az L3 cache

A 3,2 GHz-es Pentium 4 Extreme Edition processzorok jelen pillanatban még nem kaphatók a kereskedelmi forgalomban, de várhatóan hamarosan megvásárolhatók lesznek, mégpedig elég borsos, 700-800 dollár körüli áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #10
    szerintem majd tudja..
  • JTBM #9
    A nagy kérdés az, hogy tudja-e gyártani az AMD az Athlon64/FX-et. Ha igen, akkor megnyeri a játszmát kb. 1 évig.
    Ne felejtsétek el, hogy az Athlon64/FX csak 2-2.2GHz-en megy, rengeteg tartalék van benne, az Intelnek sokkal nehezebb lesz növelni a frekit.
    Kb. fél év múlva sorozatban jönnek majd ki a 64 bites programok. Az összes új játékot át fogják fordítani, mert marketing pont lesz a 64 bites program/engine. Még akkor is, ha Intel procin vagy régi Athlon XP-en fog futni.
  • the Godfather #6
    kell a gyásznak!...föleg ilyen áron...egy egéssz gép ára...ilyen áron összerakok alkatrészekböl egy frankó xp2400+ gépet
  • Inquisitor #2
    Hehehe.
    Egyre érdekesebb lesz az AMD-Intel hábórú.
    Anno a VIA teljes mellszélleséggel a DDR memória és az AMD mögé állt, jó döntés volt, meg is szaladt nekik egy időre.
    Ennek eredményeképpen P4 vonalon kipusztult a Rambus és nyert a DDR-dual DDR vonal!
    Most az Intel pedzegeti a DDR2-t, amit elvileg NEM támogat az Athlon 64(FX), de ennek ellenére kikerültek képek és infók egy alaplapról, ami DDR-2 memóriával volt megpakolva!

    Erre fel oknyomózó HW oldalak szerint az új P4 mag tartalmaz 64 bites részeket is ...
    Azt hiszem érdekes év elé nézünk. :)

    Ja. A P4 EE gyakorlatilag egy 478 lábú Xeon proci, nem de? Ezt is csak az "elszemtelenedett" AMD miatt hozta ki az Intel.