Rónai György

Nemsokára kapható lesz a Pentium4 570J

Az Intel Corporation napokon belül piacra dobja a legújabb Prescott magos Pentium 4 processzorát. Az újdonság már 3,8 GHz-en üzemel, ami azonban jódarabig az Intel által elért legnagyobb órajel marad. A jövőben a cég ugyanis az AMD-hez hasonlóan elpártol az órajelhajhászástól.

Az új 3,8 GHz-es processzor természetesen támogatja a HyperThreading technológiát, és 1 MB másodszintű gyorsítótárat is tartalmaz. A 800 MHz-es QPB-vel ellátott processzor az i925, és i915 sorozatú alaplapokba passzol majd. A "J" jelölés az eXecute Disable (XD) technológiát jelöli, amelyet korábban NX bit néven ismerhettünk meg. Az EIST (Enchanced Intel Speed Step) technológia segítségével pedig a processzor dinamikusan tudja szabályozni a saját teljesítményét, az alacsony hőtermelés, és a halk működés érdekében.

A jövőben várhatóan az alacsonyabb órajelű processzorok is megkapják az XD és EIST technológiákat, azonban a 64 bites kiterjesztésekkel még ez az új, 570J processzor sem rendelkezik. A Microsoft állítólag már csak néhány hónapra van attól, hogy kiadja a Windows XP speciális 64 bites verzióját, az Intel azonban az értesülések szerint mégis csak valamikor 2005 folyamán engedélyezi azt majd a Prescott 2M magos processzoraiban. Ezzel szemben az AMD már 2003 szeptembere óta árulja az x86-64 processzorait, amelyek a jelek szerint némileg időtállóbbak lesznek az Intel jelenlegi termékeinél.


Az Intel nemrég azt is bejelentette, hogy nem lesz 4 GHz-es Pentium 4, hanem a riválisához hasonlóan inkább a processzorok tudására koncentrál. Sok év után tehát az Intel is eljutott már arra a pontra, hogy a frekvencia nem minden. A terveik között már most is szerepel egy 2 MB L2 gyorsítótárral, és 1066 MHz-es QPB-vel ellátott processzorcsalád, amelyekben már két mag lesz.

Az Intel csúcsszintű processzora mint máskor is, most is 637 dolláros áron jelenik meg, és ezzel párhuzamosan a lassabb verziók ára lejjebb megy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #11
    "A terveik között már most is szerepel egy 2 MB L2 gyorsítótárral, és 1066 MHz-es QPB-vel ellátott processzorcsalád, amelyekben már két mag lesz." Szólok a tervezőnek, hogy méretezze kisebbre a radiátorokat, mert processzorral fogok fűteni.
  • arty #10
    full loadon ez a 3.8ghz +70W-al zabál többet, mint a konkurrencia. jo lenne, ha összeszednék magukat!

    janem, inkább mégse, leygen előbb 50-50 a piaci részesedés :D
  • quentit #9
    Már rég átvették... Nem tűnt fel hogy mi a cikk címe? Most is Pentium4 570J-ként kerül a boltokba az új, 3.8 Ghz-es csoda. A 570-es szám meg nagyobb, mint az 560-as, nem?!
  • Freddy TNT #8
    Na akkor ez a 3,8-as csodának hány Ghz lesz a valós teljesítménye ? Mondjuk kíváncsi leszek, hogy hogy magyarázzák meg a boltokban, hogy a közeljövőben megjelenő (új jelölésű procik) miért gyorsabbak, holott az előzőre nagyobb szám van írva. Vagy csak egyszerűen átveszik az AMD féle 2600++ (2GHz) stílust ?
  • TeszteloPontHu #7
    Erről van szó. Az AMD ezt szajkózza évek óta.
  • RoD #6
    Sziasztok! Bocsi, ha hülyeséget írok, de tudtommal egy processzornál az is elég sokat számít, hogy egy parancsot hány órajel alatt végez el. Például ha van kétt egyforma órajelű processzor, mondjuk 2db 2Ghz-es processzor, és mondjuk az egyik minden utasítás 5 órajel alatt végez el, azaz 400000 műveletet tud elvégezni egy másodperc alatt, a másik pedig 4 órajel alatt végez el minden műveletet, azaz 500000 műveletet tud elvégezni egy másodperc alatt, akkor az első fajta processzorból egy 2,5 Ghz-es képes ugyanarra a teljesítménre, mint a másik fajtábol a 2 Ghz-es.
  • JZO #5
    nu, most hogy az órajel lufi kipukkadt kíváncsi leszek, milyen processzorok fognak megjelenni a közeljövőben.
  • EOX #4
    szerinted akkor egy amd 2400+(2GHz) gyengébb, mint egy 2,4GHz-s Celeron?LOL
  • Murdoc #3
    Nem az órajel a lényeg? Én azt hittem....
  • Rafaelo #2
    mét?