Gyurkity Péter

Intel: kivonulóban a Pentium és Celeron D

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy az Intel négymagosa még az év vége előtt megjelenik, ezzel egy időben ugyanakkor a vállalat első ikermagos sorozata, a Pentium D búcsút inthet a felhasználóknak.

Nem kellett sokat várnunk, máris itt az újabb, még ropogós hír a processzorgyártók háza tájáról. A DigiTimes ezúttal arról számolt be, hogy a Pentium D sorozat tagjai - négy kivételével - hamarosan eltűnnek a porondról, hogy átadják helyüket az újabb - és sokkal jobban sikerült - fejlesztéseknek. Az alaplapgyártóktól származó értesülés szerint ez elsősorban gyártástechnológiai váltást jelent, hiszen a most visszavonuló termékek 90 nanométeren készülnek, ez pedig a 65 nanométeres utódok megjelenésével gyorsan elavulttá vált.

Az év végéig tehát mindössze három példány marad meg a családból, amely debütálása idején az Athlon 64 X2 sorozattal való versenyt kapta feladatául. Befejezik a Pentium D 830, 840, 930 és 940 gyártását, marad a 820, amely kedvező árával mindenképpen vonzó lehet, valamint a már 65 nanométeren készülő 915, 925 és 945. A hagyományos felépítésű Pentium 4 sorozatban az 531 és 541 tartja még a lelket, míg a Celeron D családot valósággal megtizedelik. A vállalat egyben felkészül a 45 és 32 nanométeres technológiák alkalmazására, amelyek debütálása jövőre, illetve 2009-ben várható.

A hírek emellett a a négymagos Kentsfield chipekről szólnak: ennek idei megjelenéséről már júliusban hírt adtunk, ám most a legfrissebb útitervek is megerősíteni látszanak a tervet. Ezek a chipek két Conroe összeolvasztásából születnek meg. 2,6 GHz-es órajel, 1066 MHz-es FSB, 4, illetve 8 MB másodszintű gyorsítótár, egyébként mindenben az elődökre hasonlítanak. Az elgondolás a Smithfield példáján alapul: ennél két Prescott magot használtak fel, gyors válaszként az AMD rivális termékeire. Az ár 1000 dollár körül alakul, ám ez még mehet lejjebb, figyelembe véve, hogy a 4x4 platform is ilyen áron debütál majd.

Az is biztosnak tűnik, hogy a Core 2 Extreme X6800 pályafutása nem zárul le 2007 első negyedévében, de a tavasz végére már megérkezhet az utód, mégpedig a 3,2 GHz-en futó X6900 képében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Duncan Idaho #31
    Kössz a tippeket mindenkinek!
  • NEXUS6 #30
    A döntéshez sokat segíthet ez az oldal is:

    kiskerárak

    br 33-ért láttam rajta X2-est az egyik cégnél, 43-ért a másiknál - kiba nagy a szórás, nagyon oda kell figyelni!
  • pedrohsi #29
    akkor bőven megteszi egy sima Athlon 64 is, nagyon lement az áruk, 20-25k körül kapsz procit, hozzá lapot 20-ért 1 GB memcsi pedig 16-18k. grafkarinak bőven megteszi 6600GT ami szintén nem túl húzós
  • NEXUS6 #28
    Én most vettem egy Asrock 939A9Xm-et. Ár bruttó 10.980Ft.

    A fejlesztést fokozatosan szándékozom csinálni ezért nálam a fő szempontok a következők voltak ebben a sorrendben:

    Méret - a mostani viszonylag kicsi és csendes házamba (IBM) csak microATX alaplap fér. De még extra 2 PCI bővítőhelyért nem fogok újat venni, pláne, hogy manapság már mindent az alaplapra integrálnak. Jelenleg egy extra 5.1 -es hangkari, meg hálókártya van benne és még így is van egy szabad helyem.

    Fejleszthetőség - a 939-es vonalat még évekig fenn akarják tartani. Alsó árkategóriában az AMD király, kis szerencsével a köv gépfejlesztési ciklusnál monnyuk 1 év múlva, még mindíg jó vásárt tudok csinálni az AMD-vel. Most valszeg egy olcsóbb Athlon 64 CPU-val kezdek, de rengeteg lehetőségem van még, x2 miegymás. Mert az alaplapot nem kell cserélnem.

    Ár - egy akár 4X drágább alaplap csak minimálisan gyorsabb mint akár a legolcsóbb. Szolgáltatások kezelhetőség terén sem biztos hogy ekkora különbség van, ha van. A gagyi extra szoftvereket meg kösz inkább a netről töltöm le. A 939-es alaplapok jóval kevesebbbe kerülnek mint az AM2-esek. Amit itt megspórolom azt azokra a komponensekre költöm, amin jobban meglátszik: memcsi, CPU, GFX.

    GFX - Kompatibilitás a jelenlegi rendszeremmel - jelenleg egy 8X AGP vidkarim van (Rad9600). A jövőben egyértelmű a PCIe térnyerése, de ha ezzel a karival kihúzom egy 1,5 évig, akkor elég sok pénzt spórolok, amit szintén a procira tudok költeni, meg egy elfogadható gfx karira, mert még mindíg adnak ki AGP-s kártyákat akár a felső kategóriából is!
    Gondolkodtam egy integrált videocsippes PCIe bővítőhelyes, AM2-es horror megoldáson is, de nem csak szövegszerkesztek és nem akarok félévig szenvedni, amíg végre lesz annyi pénzem, hogy megvegyek egy új karit, és mint már írtam az AM2-es alaplapok amúgy is drágábbak.
    Bár ha valakinek pozitív tapasztalatai is vannak jéték terén (aknakeresőn, meg m$ flipperen kívül) az integrált GPU-s alaplapokkal az szóljon!

    Másik negatívum - a 939-es procik/alaplapok nem kezelik a DDR2-es memcsiket.
    Viszont rossznyelvek szerint a DDR2 akkora előrelépést nem is jelent, pár százalék, ha van.

    Az alaplap olyan extra szolgáltatásokkal rendelkezik, mint BIOS-ból tuningolható freki, memcsi beállítások, CPU túlmelegedés elleni védelem, de ez már cak marketing.

    Szal kicsi, kényelmes, biztonságos és olcsó (a barátnőmnek is ajánlhatnám!!!;)))
  • Duncan Idaho #27
    Szóval még egy ócska Sempron vagy egy vacak P4 is a Sötét Középkor végét jelentené!
  • Duncan Idaho #26
    Csak a tisztánmátás kedvéért:
    Fejleszteni azért akarok mert a mostani gépem egy Tualatin 1400 mhz 256mb Sd 100 mhz-s
    atiRaedon850 as vagy ha kedvem tartja visszarakom a TNT2 Ultra Deluxe kártyámat ami azért érzitek a súlyát!
    Még az előző évezred fejlesztése!

    De köszi az eddigi tippeket! Próbálok okos lenni
  • pedrohsi #25
    mai ajánlatunk:

    Conroe E6300 (1,86 GHz) - 50k
    MSI 965P Neo - 26k, vagy Gigabyte DS3 - 40k
    2 GB DDR800 - 55-65k
    MSI GeForce 7900GT 72k, vagy a passzív hűtésű változat, amit itthon nem lehet beszerezni, németből viszont annál inkább - 82k (szállítással együtt)
    a többi már evidens, jófajta TFT, vinyó, szép Thermaltake házacska (pl. Swing), risszrossz DVD, amíg megjön a Blu-ray

    AMD vonalon talán X3800+ - 40k (bár ezt a Conroe kenterbe veri)
    Asus M2E, vagy Abit, Gigabyte lap, MSI nagyon forró
  • [Jakuza] #24
    Varj meg kicsit, mig kijonnek az olcsobb Core 2 lapok. (Amugy memoria is kell hozza ha csak DDR-ed van, kiveve ha nem az Asrockek oszverlapjat veszed)
    Szoval azt tanacsolom, ne kapkodd most el a vasarlast.
    Viszont ha mar 939es rendszered van akkor semmikeppen nem ajanlom az atallast, legalabbis jobban megeri, ha csak processzort veszel hozza es nem az egesz CFG-t csereled.
  • Duncan Idaho #23
    Emberek!
    Épp teljes Config vétele eött állok!

    Valamit javasoljatok Amd És Intel téren is!
    De ne csak Procit hanem alaplapot is!
    Köszi!

    Válaszodat indokold!
  • dez #22
    (Nem mintha az az 512KB (vs. 256KB) L2 most lehozná a csillagokat, általában pár %-ot számít, maximálisan is csak valami 10%-ot.)