Berta Sándor

Európában is hódít a szélessávú internet

Az Európai Bizottság egyik most elkészült jelentése szerint a szélessávú internetet használó magánszemélyek és vállalatok száma nyolcvan százalékkal emelkedett a 2003 januári információkhoz képest.

A dokumentum készítői az idén januárban felvett adatokat összehasonlították az előző év januári adatokkal. A legnagyobb mértékű növekedés azokban az országokban tapasztalható, ahol versenyhelyzet van az alternatív hálózatok között és nagy kínálat van internet-szolgáltatókból. Ezáltal természetesen csökkentek a szélessávú internet-hozzáférések árai is.

Erkki Liikanen, az információs társadalomért és a vállalatokért felelős európai biztos szerint főleg olyan államokban tapasztalták a növekedést, mint Franciaország vagy Olaszország. A szakember azonban úgy vélte, hogy mindez az jelenti, nem szabad, hogy ennyivel megelégedjenek a tagországok és elfogyjon a szélessávú internet-hozzáférések növelését biztosító lendület, hiszen a világháló új piacokat kínál, de egy biztonságos jogi környezetet is a jövőbeni befektetések és beruházók számára.

Az Európai Unió polgárainak hat százaléka használhatja már az internetet szélessávon. Fontos azonban megjegyezni, hogy még a legjobb szélessávú hozzáférés-növelő mutatókkal rendelkező európai országok és régiók és el vannak maradva például az ezen a területen kiemelkedő Dél-Koreától vagy Kanadától. A szélessávú internet-hozzáférések kiépítésének sebessége egyébként több mindentől függ, így nem csak az adott állam vagy régió gazdasági-pénzügyi fejlettségétől, erejétől vagy lehetőségeitől, de például attól is, hogy milyenek a versenyhelyzeti körülmények. E mellett az is fontos, hogy a mindenhol jelenlévő telefonvonalon kívül hány más típusú szélessávú hálózat (például kábeltelevíziós rendszer) áll rendelkezésre az adott országban, illetve, hogy milyen áron kínálják az internet-szolgáltatók ezeket a hozzáféréseket.

A jelentés készítői végül leszögezik: a különböző európai uniós tagállamoknak 2005-ig át kell dolgozniuk a nemzeti internet-fejlesztési stratégiáikat. Ezekben le kell fektetniük azokat az irányelveket, amelyek alapján az új szélessávú internet-hálózatokat ki tudják építeni, illetve nem árt, ha figyelembe veszik más országok tapasztalatait is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #8
    Japánban az E1 és E3 használatos, akárcsak Európában, míg a T1 és T3 az amerikai kontinens sajátja. Persze mindennek elméleti a jelentősége az utóbbi években, amikor lassan minden FONET már :)
  • Tetsuo #7
    Ja de a T3 az má' szar, ott a Schwarzi a politikára koncentrált..
  • shabba #6
    Legyen az inkább nagyobb sebességű ADSL, a T1 az telejesen más: egy a távközlésben használt átviteli mód azon belül is amcsiban és japánban használatos.
  • GABOR16 #4
    Még csak most kezdődik :-)
    Az előjelek már láthatók.
  • Emmegki #3
    Szerintem itt nem fog hamar leesni az ára. Nincs verseny.
  • DBoy #2
    azt hallotam kint diákoknak 512es net 3000/hó :)