Berta Sándor

55 millió DSL-kapcsolat világszerte

Egyre többen lógnak a világhálón és szerencsére közülük sokan már különböző DSL-hozzáféréssel. Bár egy új felmérés eredményei nagyon biztatóak, nálunk még egyáltalán nem ilyen rózsás a helyzet.

A brit Point Topic nevű telekommunikációs elemző cég által készített felmérés számos érdekes adatot tartalmaz, így például hogy világszerte 55 millió DSL-hozzáférés létezik. Az elmúlt 12 hónap során 80 százalékkal nőtt a szélessávú interneteléréssel rendelkezők száma, ami így most már 30,6 millió főre emelkedett. A szakértők korábban ennél mintegy kétmillióval kevesebb előfizetővel számoltak.


A legtöbb DSL kapcsolattal rendelkező országok listája (ezer db)

A Point Topic úgy véli, hogy ez az előfizetői szám az év végéig növekedni fog és elérheti a 60 millió előfizetést. Tom Starrnak, a DSL-Forum nevű szervezet elnökének a véleménye szerint ezek a számok is azt igazolják, hogy igenis van keresnivalója a mai világban a szélessávú internetnek. Nagyon sok országban ugyanis például már hamarosan már minden ötödik internet-hozzáférés DSL-kapcsolatú lesz.


A harmadik negyedévben bekapcsolt DSL vonalak száma szerinti toplista

A legfejlettebb ország e tekintetben is Japán 9,3 millió DSL-előfizetővel, őt követi az Egyesült Államok 8,2 és Kína 7,8 millió hozzáféréssel. Kína egyébként immár évek óta óriási fejlődésen megy keresztül, az előző esztendőhöz képest itt szaporodtak meg a leggyorsabban a DSL-kapcsolatok, a változás mintegy 354 százalékos volt!
A tanulmány kitér arra is, hogy jelenleg 11 országban van több, mint 1 millió DSL-hozzáférés, ezekből öt európai állam. Kontinensünkön Németország a listavezető 4,2 millió DSL-eléréssel, őt követi Franciaország 2,4 millió kapcsolattal. A két ország ezekkel az értékekkel a 11-es lista ötödik és hatodik helyére fért fel.


A növekedés 2003-mas mértéke szerinti rangsor

Érdekesség, hogy Magyarország is felkerült az egyik listára, amely a 2003 harmadik negyedévében való vonalnövekedést ábrázolja. Ezen a grafikonon ötödik helyen vagyunk körülbelül 22-25 százalékkal, előttünk Portugália, Kína, Nagy-Britannia és Ausztrália látható, mögöttünk pedig Mexikó, Brazília, Svájc, Franciaország és Argentína található. A hírhez kapcsolódik, hogy a Matáv pont a mai napon jelentette be a százezredik ADSL hozzáférés bekötését, és a jövőbeli kilátások szempontjából biztató, hogy tegnapelőtt a műholdas UPC Direct is elérte a százezres számot - ugyan kereskedelmi internetszolgáltatás nincs rajta, de a rendszer alkalmas annak kiszolgálására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BlackHawks #10
  Éljen a Dial-Up!!!

  56k max. midnen töltődik ezerrel, győzöm vásárolnia a nagy vinyókat :))
 • [HUN]PAStheLoD #7
  ÁDÉESELL! :]
 • tom.. #5
  Nekem meg Vodás van!
 • Bandee #4
  lol nekem is adsl ;)
 • Kefete #2
  Nekem kábelnetem van, :-P
 • Chappy #1
  Nekem ADSL van. Itt énm kötöttem be először.