Spencer

Növekvő broadband piac - feljövőben a DSL szegmens

Az Egyesült Államokban a világ más régióihoz hasonlóan mostanság egyre többen cserélik le betárcsázós internet előfizetésüket valamilyen szélessávú elérésre

Egy a Forrester Research piackutató cég által nyilvánosságra hozott friss jelentésből kiderül, hogy a megkérdezett számítógép felhasználók hetvenegy százaléka nagyobb le-, illetve feltöltési sebességet biztosító szélessávú előfizetésre váltana, ha annak ára a dial-up elérésekéhez lenne hasonlatos, vagyis nagyjából 10-25 dollárba kerülne havonta. Ezzel szemben a megkérdezettek mindössze tizenhét százaléka váltana egy 45 dolláros broadband elérésre. Az Egyesült Államokban jelenleg a DSL, illetve kábelmodem előfizetések havidíja 30-40, illetve 45 dollár között mozog, magyarul a felmérés alapján elmondható, hogy a szolgáltatók némi árcsökkentés révén tovább gyorsíthatnák a szélessávú előfizetői tábor növekedését.

Nem kérdéses, hogy a szélessávú internet iránt egyre nagyobb igény mutatkozik, a kábeltelevíziós hálózatok, illetve a telefonos vezetékek segítségével internetet szolgáltató cégek között pedig fokozódik a konkurenciaharc, minden piaci szereplő értelemszerűen a saját portékáját kívánja eladni. A Forrester Research legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államokbeli broadband előfizetők hatvannégy százaléka kábelmodemmel csatlakozik a világhálóhoz, a fennmaradó mintegy 36 százalék pedig DSL előfizető. A DSL szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok mostanság egyre jobban lenyomják áraikat, illetve versenyképes kombinált előfizetői csomagokkal jelennek meg a piacon. Szakértők szerint a DSL szolgáltatók ily módon egyre jobb eséllyel vehetik fel a versenyt a kábeltelevíziós internet szolgáltatókkal és idővel talán sikerül is majd megtörni az ő piaci dominanciájukat.

"A DSL internet piac továbbra is a világ egyik legdinamikusabban növekvő piaci szegmense. Amennyiben ez a növekedési ütem a közeljövőben sem fog lassulni, és erre minden esély megvan, akkor 2005-ben világszerte már több mint 200 millió számítógépes felhasználó fog DSL modemek segítségével internetezni" - nyilatkozta a közelmúltban az üggyel kapcsolatban Tom Starr, a nemzetközi DSL Forum elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #10
    A DSL-nek tök lényegtelen hogy családi ház vagy tízemeletes panelépületbe kötik ha már van telefonvonal és elég közel a telefonközpont ami DSL ready akkor van rá esély hogy létesíthető.

    Én pl. a fővárosban lakom egy 15 ezres ltp.-en ami egy km2 kiterjedésű szóval nem lehetne panasz a népsűrűségre mégsincs adsl. 3 éve ígérik most a legújabb lemez szerint talán legkésőbb második negyedév végére, de sokat nem adok már fatáv szavára mert a 3 év alatt sok hasonlót eljátszottak. Elöfizetőt tudtak volna szerezni akár 800-1000-et is, de úgy látszik ez nem számít elég jó piacnak.

    A legszomorúbb az egészben ha 1x talán lesz is úgy 2005-re akkor már most előre látható a tapasztalatokból hogy egy csökkentett képességű, alaposan kiherést miniDSLAM-es rendszert kapunk ahol magasak a pingek, kicsi az eszköz uplink sebessége így könnyen fullra lehet terhelni. Szóval közel sem egyenértékű a "normál" ADSL csatlakozással hisz pont az ADSL legnagyobb előnyét veszíti el azt hogy a user direkbe csatlakozik egy nagysávszélességű gerinckapcsolathoz.
  • AtisH #4
    Ha ezt nalunk dinamikus fejlodesnek nevezzuk, akkor eleg szomoru. Szerintem mind mennyisegben, mind sebessegben boven el vagyunk maradva az EU-s atlagtol.
  • Cat #3
    nálunk is
    a kábelt már lenyomta, idén a matáv - a jelenlegi 100e mellé - 100e ujabb adsl ügyfelet tervez
  • AtisH #2
    "A DSL internet piac továbbra is a világ egyik legdinamikusabban növekvő piaci szegmense"

    Csak nem nalunk...:-(