Spencer

Új védelmi rendszert kapnak az AMD és Intel processzorok

Az Advanced Micro Devices (AMD) és az Intel hamarosan olyan új technológiákat fog bemutatni, melyek révén a processzorok számos számítógépes támadásnak elejét vehetik.

Az AMD által a közelmúltban debütált Athlon 64 processzorokban alkalmazni kívánt Execution Protection nevezetű megoldás megakadályozza a hackerek által előszeretettel kihasznált, úgynevezett "buffer overflow", vagyis puffertúlcsordulás jelenséget. A hackerek a buffer overflow segítségével általában kijátszák a számítógépek védelmi rendszereit és olyan kártékony programokat helyeznek el a memóriában, melyeket a processzor ezt követően futtatni kezd.

John Morris, a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó marketing részlegének igazgatója a CES kiállításon elmondta, hogy az Execution Protectionnal védett processzorok esetében a bufferben található adatok csak olvasásra nyithatók meg, és nem lehet velük semmilyen alantas munkát végezni. "A jelenlegi processzorokkal ellentétben új chipjeink segítségével csak olvasni lehet a puffer adatait, futtatni nem" - nyilatkozta Morris.

Az Execution Protection működéséhez szükséges áramkörök már a jelenleg forgalomban lévő Athlon 64 processzorokban is fellelhetők, viszont nincsenek aktiválva. Az aktiválásra akkor kerül majd sor, amikor a Microsoft kiadja népszerű Windows XP operációs rendszere második nagyszabású javítását, a Windows XP Service Pack 2-t. Morris elmondta, hogy addigra az AMD egy megfelelően hangzatos, marketing szempontból tökéletes elnevezést fog találni a technológiának.

A nagy rivális Intel sem kíván lemaradni az AMD mögött, ennek megfelelően a jövő hónapban debütáló, jelenleg Prescott fejlesztési kódnevet viselő újgenerációs Pentium 4 processzorok az AMD-éhoz hasonló védelmi megoldással lesznek felvértezve. Az Intel munkatársai az üggyel kapcsolatban egyelőre nem kívántak nyilatkozni. Az AMD és a Microsoft munkatársai viszont elmondták, hogy amennyiben az Execution Protection már benne lett volna a korábbi processzorokban, akkor az elmúlt két év Windows biztonsági javításainak közel felét ki sem kellett volna adni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IrkaBirka #12
    Vuhahahahahaaaa
    Microsofték annyira bénák, hogy most már hw-ből kell javítani a dolgaikat :)
    Vegyél olyan telcsiit, amin CE fut, és jövőre az új aksival megkapod a telefonod oprendszeréhez a patch-et is :-D
  • Pheel #7
    Mondjuk ha valaki éppen 4k introt ír, az nagy ívben tesz a struktúrált programozás szabályaira...
  • dikki*yysw #5
    Igen, de linuxra évek óta van exec shield, meg most a 2.6-hoz is fejleszt egyet Molnar Ingo lehet bekerül a kernelbe is.
    Gondolom, hogy majd a a HW-es védelmet is támogatják, ha még nem teszik.
    Amúgy az Itaniumban is van már ilyen.
  • Cat #4
    a nyiltforrásu rendszereket sokkal egyszerubb puffertulcsordulássalt ámadni, mivel ott a nyilt forrás miatt tudni lehet hogy mikor mi kerül felülirásra, a windowsnál meg csak probálkozni tud a támadó, aztán vagy bejön a kivánt dolog vagy nem, tehát a linux/unix stb. sokkal több előnyét látja a dolognak szerintem
  • droland #2
    "Vajon a Linux forja előbb támogatni a dolgot, vagy a winxp?"

    EZ A LÉNYEG? :D Eléggé elfogult kérdés! Szerintem sokkal lényegesebb, hogy amennyira csak lehet mindenki támogassa, a sorrend mindegy...