Rónai György

Megalakult az EU hi-tech bűnüldözési hivatala

Az Európai Unió olyan ügynökség felállításán dolgozik, amely összehangolja a cyber-bűnüldözési munkákat az unió területén. Az European Network and Information Security Agency felvilágosító munkát fog végezni, hogy megismertesse az embereket a rájuk leselkedő veszélyekkel, vírusokkal és lehetséges hackertámadásokkal.

A szervezet egyúttal koordinációs feladatokat is el fog látni, hogy könnyebben visszakövethessék a vírusokat és az elektronikus kereskedelem elleni támadásokat. A Brüsszeli székhelyű ENISA 2004-ben kezdi meg működését, és egy 24,3 millió eurós alapból gazdálkodhat majd.

"A bizalom és a biztonság alapvető alkotóelemei az információs társadalomnak, és az ENISA felállításával is ezen kultúra biztonságáért dolgozunk." mondta el Erkki Liikanen. Az ügynökség nem cyber-rendőrökkel fog harcolni, hanem sokkal inkább a tagállamok internetes bűnüldözési ügyeinek felgöngyölítésében fog segédkezni.

"Az internet világméretű, és a számítógépes bűnözés legnagyobb része az EU-n kívül történik" mondta el Graham Cluley, a Sophos antivírus cégtől. Elmondása szerint az ügynökség hasznos dolog lesz, ha valóban össze tudja majd hangolni a vírusellenes tevékenységeket Európában. Szerinte ugyanis az ezzel foglalkozó szakembereket egyelőre nagyon nehéz megtalálni.

Az ENISA kutatási projekteket is fog indítani, amelyek a hálózati biztonsági megoldások fejlesztését célozzák, valamint gyűjteni, és terjeszteni fogja azokat az információkat, amellyel egy üzleti vállalkozás effektíven megvédheti magát az ilyen veszélyektől. Ugyancsak a célkitűzéseik közé tartozik, hogy oktatási anyagokat jelentessenek meg, amelyek egyéni felhasználókat világosítanak fel a rájuk leselkedő biztonsági problémákról. Az ügynökség 4 éven át fog dolgozni a témán, ennek leteltekor pedig újra felülvizsgálják majd a tevékenységi körét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atiii #1
    ennek a rendszerét fogják feltörni a leghamarabb :))) és egy vírus rányomni :)) remélem