Spencer

Kétéves a Microsoft-féle Trustworthy Computing projekt

Immár két év telt el azóta, hogy Bill Gates bejelentette, hogy a Microsoft minden korábbinál komolyabb erőfeszítéseket kíván tenni szoftverei biztonságának fokozása érdekében.

A felhasználók ennek hatásait az elmúlt időkben már érezhették, azonban szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a redmondi vállalatnak még nagyon sok teendője van az üggyel kapcsolatban.

Emlékezetes, hogy Gates 2002 januárjában indította el az úgynevezett Trustworthy Computing, vagyis Megbízható Számítástechnika projektet, mely arra hivatott, hogy a felhasználók visszajelzéseire építkezve jelentős mértékben növelje a szoftverek biztonságát. A vállalat a projekt keretein belül teljesen átvizsgálta a már meglévő kódokat, az új szoftvereket pedig új eszközökkel és új szemlélet alapján fejleszti. E tekintetben érdemes összehasonlítani a Windows 2000 és a Windows Server 2003 operációs rendszereket. Hat hónappal a Windows 2000 megjelenését követően a Microsoft 32 biztonsági hibára és 21 kritikus sebezhetőségi pontra hívta fel a rendszergazdák figyelmet, ezzel szemben a Windows 2000 utódjának tekinthető Windows Server 2003 megjelenése után hat hónappal csak 14 biztonsági hiba és 6 kritikus sebezhetőségi pont volt a szoftverben.

"A felhasználók ma már sokkal jobban bízhatnak szoftvereinkben, mint akár csak egy évvel ezelőtt, és bizton állíthatom, hogy a jövőben megjelenő szoftvereink még a jelenlegieknél is sokkal biztonságosabbak lesznek" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Kevin Kean, a Microsoft Security Response Center egyik vezetője, aki szerint nagyon sok múlik azon, hogy a felhasználók mennyire gondoskodnak a megfelelő biztonsági javítások beszerzéséről és telepítéséről.

Szakértők szerint mindenképp örvendetes, hogy a Microsoft új szoftverei már biztonságosabbak elődeiknél, de még mindig messze nem tökéletesek, és ami talán ennél is nagyobb gond: világszerte nagyon sok olyan régi Microsoft terméket használnak a felhasználók, melyek jóval a Trustworthy Computing projekt indulása előtt készültek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #23
    Utalnék a #9-re.

    Legalább használd már a fantáziád és ne egy előre megírt történetre támaszkodj, ha már képzelegsz...
  • Vik1984 #18
    Hát, van benne valami. Csakhogy ez inkább passzolna Billyékhez.

    Aműgy a cikk asszem egy Cambridge-i fószertől van, az egyetemen tanít.

    Ha nem is kell hitelt adni neki, akkor is át kell gondolni az elmondottakat. Ha 1% esély van arra, hogy igaz, amit mond, akkor már nem árt odafigyelni.

    Na, abbahagyom a szájtépést, mert flame lesz belőle :-)
  • mrzool #17
    Tényleg ennyire gyengék vagytok, kedves Palladium-ellenzők? Csak urban legendes linkekkel tudtok jönni? Szánalmas...
  • Pheel #16
    Ezt is behozzák mindenhol, ahol szóba kerül a Palladium. Egy másik összeesküvés-elmélet gyártó agymenése...
  • Darth Sith #12
    eddig is kihasználta és kifogja. de ha csinál olyan progit ami rendesen müxik nem bugos stb... akkor nem érdekel hogy mennyire monopol.. :)
  • Pheel #11
    Miből gondolod, hogy ki tudja használni? Eddig is nehezen ment és egyre nehezebb.
  • Csatti #10
    Mibol gondolod, hogy a microsoft a tovabbiakban nem akarja kihasznalni a monopoliumat? Eddig talan nem ezt tette?
  • Pheel #9
    Gondolod én vakon élek és csöpög belém a MS reklámszövege, mint az infulzió? Hát nem. Csak nem hiszek el mindent senkinek!

    Egyeseknek túl élénk a fantáziájuk, túl sok cyborgkönyvet olvasnak és túlzottan élből utálnak bizonyos cégeket és embereket. Ennyi.
  • Csatti #8
    A helyzet az, hogy igaza van. Nezz csak jobban korul mit irnak mashol, ne csak a propagandara figyelj. Mit gondolsz mi a fo mozgatorugo amogott, hogy annyi helyen atternek a linuxra a winrol? A koltseg csak egy kis reszet teszi ki ennek, raadasul a kianiakat ez amugy sem erdekli, hisz kulonben ellopnak. A gond az, hogy ha mindez elkeszul meg arra is kepes lehet ez a szep uj vilag, hogy egy gombnyomassal kikapcsolja az osszes netre kotott szamitogepet, pont ettol felnek a kinaiak is. Mondom nezd meg azt az oldalt amit alul megadtam, es miutan elolvastad a faq-t es meg mindig van kedved vitatkozni, hat rajta.
  • Pheel #7
    Mert közel sem azonos szintű személyeskedésről van szó, valamint Marsal ezt már jópár helyen kifejtette ugyanígy.