Berta Sándor

Megállapodás a Minnesota kontra Microsoft ügyben

Újabb ügyet "tudott le" peren kívüli egyezséggel az amerikai szoftveróriás. Az amerikai szövetségi államban élő felhasználók egy csoportja még évekkel ezelőtt perelte be a Microsoftot, mert szerintük túl magas volt a szoftverei ára. A redmondi konszern ellen számos eljárást indítottak már, és az esetek többségében általában a felperesek azt vetik a cég szemére, hogy nem megengedhető piaci magatartást tanúsít, nem biztonságosak a programjai vagy hogy túl magas áron kínálja a szoftvereit. Ezek a beadványok képezik aztán az ügyek alapjait. A pereket általában kartellügyekben eljáró hatóságok vagy konkurens vállalatok indítják, de gyakran találhatók a felperesek között magánszemélyek is. Ilyen, utóbbi eset volt a minnesotai is.

Azon kívül, hogy a felhasználók szerint a Microsoft termékeinél feltünő értékaránytalanság van, azt is a cég szemére vették, hogy kihasználta a piacvezető pozícióját és annak segítségével, azzal visszaélve, "az egekbe hajtotta" a szoftverárakat. Az évek óta húzódó per szerencsésen, közös - peren kívüli - megegyezéssel végződött a felek számára. Ám sem a szoftveróriás, sem a felperesek képviselői nem hozták nyilvánosságra a megállapodás összegét, vagyis, hogy a Microsoft mennyit fizetett a vádak elejtéséért és a per folytatásától való elállásért.

A Bloomberg hírügynökség azonban tudni véli, hogy a felperesek korábban 425 millió dolláros kártérítést követeltek a redmondi konszerntől, így a vállalat által fizetendő összeg minden bizonnyal megközelíti majd a többszáz millió dollárt. Az egyezség egyébként az idén már a harmadik a sorban, hiszen korábban a cég megállapodott a Sun-nal és nemrég az InterTrust-tel is. Az előbbinek a peres ügyek lezárásaként 1,6 milliárd, míg utóbbinak 440 millió dollárt fizetett, illetve fizet.

Kérdés persze, hogy a vállalat folytatni fogja-e ezt a szokását, lévén még számos amerikai szövetségi államban, így Arizonában, Iowában, Új-Mexikóban és Wisconsinban is perben áll a helyi felhasználókkal, akik a minnesotai társaikhoz hasonlóan perelték be korábban a szoftveróriást. S ugye nem feledkezhetnek meg a redmondiak az Európai Unió által kiszabott 497,2 millió eurós büntetés rendezéséről sem...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asdasdasd #11
    En leginkab jatekra es mozira hasznalom az otthoni gepemet. Esetleg fejlesztesre, grafikara. Ehez jelenleg szamomra a Win a legmegfelelobb, bar neha linuxra is fejlesztek. De a legtobb dolgot winre lehet beszerezni.
  • knwd #10
    Kedves Hantapanda!

    Én is használtam már linuxot, nem annyira bonyolult, mint amennyire elsőre látszik, de egy tanfolyamot szívesen elfogadnék tőled hogy esetleg a win alatt 2 kattintással elintézhető dolgokat meg tudjam valósítani valahogyan. Bárhogyan. Jahhhh és a Nokiát vedd már rá hogy csináljon Nokia Audio Managert Linux alá is! Köszi! Jahhh és ha már itt tartunk: a DCGui fejlesztőinek is szólj hogy NTFSes vincsiről is meg tudjak osztani fájlokat, jó? Meg a többinek is szól hogy hadd csináljak ilyeneket mint win alatt. Meg persze szeretnék olvasható karatereket látni grafikuson. Stb.

    Jahh és még egy utolsó: hány ember van, akinek win van a gépén és linux nincs? És hány olyan akinek csak linux és windows nincs? Ezek a számok valamit lehet hogy mutatnak... Téééényleg: Neked van win a gépeden?

    üdv
  • valamit #6
    Ez a kompatibilitas problema olyan, hogy minnel tobben hasznaljak a Linuxot, annal kevesbe fog elojonni. Egyreszt mert aki hasznalja, az Linux kompatilbilis tartalamat hoz letre, es azt mar Linuxosok egymas kozt tudjak cserelni. Masreszt, ahogy novekszik a Linuxos tabor, ugy kenyszerulnek ra/lesz haszna a fejlesztoknek is megirni ra a programjaikat.
    Egyebkent meg, a jelenlegi virus aradat mennyisegnek - mert en peldaul naponta kb. 16 virusos levelet kapok a freemailon - talan az sem kicsit oka, hogy aki ir MS rendszerre (bongeszore, levelezore, stb.) egy virust, az a gepek 90 %-ra irt egyet. Ha meg lennenek kulonbozo OS-ek, kulonbozo bongeszokkel, levelezokkel kissebb piaca lenne egy-egy virusnak. Kicsit olyan mintha egy genkeszlettel rendelkezne a vilag osszes szamitogepe (minusz mondjuk 10%), aztan ha jon a pestis, mindenki elhullik (minusz 10%).
    De persze lehet orulni, hogy van az MS aki mindent megcsinal a felhasznaloknak, leveszi a valukrol a valasztast is ;) A Galvolgyi fele mondast elferditve: En szeretem az Microsoftot! ;)
  • valamit #3
    Ezt a szoveget most hirtelen elkepzeltem egy MS reklamban: "Túl drága? Nem kell megvenni! Nem kell hasznalni!":)))))
  • Darth Sith #2
    nagyon kiakarnak baszni a microsoftal.. ott perelik ahol csak tudják. és ha nem tetszik nekik a windows, csak szidják, írjanak jobbat. :)
  • Darth Sith #1
    mit perelnek? mer túl drága? nem kell megvenni, nem kell használni.