Spencer

Eminem beperelte az Apple Computert

A rap szupersztár Eminem, aki azt állítja magáról, hogy bármely, a nevével fémjelzett termék dollár tízmilliókat hozhat a konyhára, most beperli az Apple Computert, mondván, hogy a számítástechnikai cég egy televíziós reklámfilmben engedély nélkül használta fel egyik slágerét.

A Marshall Mathers polgári nevet viselő énekes kiadója, az Eight Mile Style a napokban nyújtotta be keresetét a detroiti körzeti bíróságra. Eminem egyébként bűnrészességgel vádolja az MTV televíziót és annak tulajdonosát, a Viacomot, valamint a TBWA/Chiat/Day reklámügynökséget. A megvádolt felek munkatársai egyelőre nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

A vádirat szerint az Apple Computer az MTV zenetelevízión az elmúlt évben egy olyan reklámfilmmel népszerűsítette iTunes nevezetű internetes zeneletöltési szolgáltatását, melyben egy iPod hordozható zenelejátszót használó fiatal fiú a "Lose Yourself" című dalt énekelte. Ez volt egyébként Eminem "8 Mile" című mozifilmjének címadó dala, maga a reklám pedig az Apple Computer weboldalán is megjelent.

"Az Apple Computer, az MTV és a TBWA/Chiat/Day sohasem kapott felhatalmazást, vagy engedélyt arra, hogy a "Lose Yourself" című számot felvegye, reprodukálja, előadja, lemásolja, vagy bármilyen más módon felhasználja. A vádlottak az ügyben szándékosan cselekedtek, figyelmetlenül és rosszhiszeműen jártak el" - áll a bírósághoz beadott peranyagban.

A felperes nem tér ki arra, hogy az alperesek pontosan mekkora kárt okoztak számára, mindenesetre a detroiti születésű rapper jogi képviselői úgy vélekednek, hogy Eminem a károkozás feltűnő jogellenessége miatt a kár tényleges összegét meghaladó kártérítésre jogosult. A mintegy tizenöt oldalas peranyagból kiderül, hogy Eminem az eddigiekben sohasem adta nevét reklámokhoz, azonban amennyiben mégis úgy döntene hogy reklámokban kíván szerepelni, vagy engedélyt ad dalai reklámokban történő felhasználásához, akkor több tízmillió dolláros szerződéseket kötne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zakika #28
    be kellene perelni a jo izles ellen elkovetett buntettekert
  • M2 #25
    Az meg egyértelmű, hogy a kártérítés mértéke a többszöröse kell legyen egy esetleges reklámszerződésnek, mert különben minden cég kockáztatna: hátha nem perelnek és akkor ingyen volt.
  • M2 #24
    Se Eminemet se a zenéjét nem szeretem, de most szerintem igaza van.
    Ha fizetni kell azért, ha valaki otthon hallgatja a zenét (és bűncselekményt követ el aki átmásolja), akkor hogy képzeli egy cég, hogy a profitot hozó reklámjában ingyen felhasználhatja. A szerzői jogok védelme ne csak a kis emberek megbüntetésében merüljön ki.
  • An-Dee #16
    semmi baj, max az MTV-nem lesz eminem videóklip, és iTunes-on se lehet majd letölteni és megvenni.
    Ennek csak eminem látja kárát, de már ideje lenne.
  • [HUN]PAStheLoD #15
    nemtudom hogy most ez mér olyan fontos ... de ha SG elmondja én elmondom hogy a rapzene megkárosítja a fülem
  • a_n_d_r_e_w #13
    Biztos arra gondol, hogy ő ugyanazt a dalt pénzért is adhatta volna az Apple reklámjához (csak akkor biztos nem az övét használták volna
    :P)
  • Frenzy #12
    Egyebkent pedig nem tudom, hogy egy ilyen reklamfilm milyen kart okozott neki. Kevesebben vennek az albumat? Szerintem inkabb meg jo is volt neki egy ilyen reklam.
  • mir #11
    ok, meg kell védeni, ebben egyetértek, de ha megvédeni akarná, és nem nyerészkedni, akkor az elején szól. ez már csak a nyerészkedésre ment. hehe. a nagy "hú-de-nem-érdekel-a-pénz-csak-a-lányom" hiperszupermegagigasztár inkább végigszenvede azt az egy évet, mialatt a reklámja ment, hogy a végén (csak muszályból, és az iszonyatos szenvedésért, amit nyilván nem állt módjában az elmúlt egy évben jelezni senkinek sem) bezsebeljen 10 millió USDt... ez szép.
  • Csatti #10
    Szerintem a szellemi termékek árával kicsit elszállt a világ. Hisz ez csak zene...
  • IrkaBirka #9
    Vaz, nem mindegy az összeg? Jogsértés az jogsértés. Szellemi terméket meg nagyon nehéz védeni. És ha az Apple már azt hiszi, hogy olyan nagy, akkor most fizessen (amúgy is meg kellett várni, hogy a jogsértés mértéke nyilvánvalóvá váljon).