Berta Sándor

Megállapodott az Intertrust és a Microsoft

Az amerikai szoftveróriás még időben behúzta a vészféket, és úgy döntött, inkább megállapodik az Intertrusttal. A redmondi vállalat a megállapodásért cserébe 440 millió dollárral lett szegényebb.

A cég 440 millió dollárt fizetett azért, hogy elkerülje az esetleges pert, a konszern pedig a kifizetett pénzért cserébe megkapta a kalózkodást gátló szoftvereket gyártó Intertrust licenc-csomagját. A Microsoft hivatalos tájékoztatása szerint ezzel örökre lezárultnak tekinthetők a két konszern közötti vádaskodások. Az Intertrust korábban azzal vádolta meg a redmondi vállalatot, hogy a Media Playerrel, az X-Boxszal és a .NET-tel megsértette a szabadalmi jogait. Az Intertrust szerint a Microsoft összesen 11 szabadalmát sértette meg.

Az Intertrust többek között a holland Philips és a japán Sony multicégek által alapított vegyesvállalat, amelynek csak az Egyesült Államokban több mint 30, világszerte pedig több mint 100 bejegyzett szabadalma van. Az Intertrust az úgynevezett DRM (Digital Rights Management), vagyis a szerzői jogok digitális kezelési megoldásaira specializálta magát.

A megállapodás már a harmadik hasonló eset az idén a Microsoft számára, mivel korábban a Sunnal állapodott meg és fizetett 1,6 milliárd dollárt, azt megelőzően pedig 2004. január közepén egy amerikai bíróság kötelezte a céget, hogy fizessen több mint 520 millió dolláros kártérítést a konkurens Eolasnak. Abban az esetben az esküdtek ugyanis bizonyítottnak látták, hogy a Microsoft megsértette az Eolas jogait.

Tény az is persze, hogy ebben - az európai uniós büntetést is ideszámolva - négy esetben kifizetendő közel 3,2 milliárd dollár hiányát nem nagyon fogja megérezni a mintegy 50 milliárd dolláros készpénztartalékkal rendelkező vállalat, de néhány milliárd dollárral szegényebben, és néhány megállapodással a zsebükben sokkal nyugodtabb lehet a redmondiak álma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #6
    még nem ... de ha megveszed a legújabb windózt akkor már nagyobb esélyed lesz rá :P
  • Bucser #2
    Én nem tudok olyat.. Az ablakot már a görögök is ismerték.....