Spencer

Víz segítségével kisebb csíkszélességű chipek gyárthatók

A Rochester Institute of Technology kutatói kidolgoztak egy olyan új eljárást, melynek segítségével a jelenlegi chipgyártási eszközök használata mellett minden korábbinál kisebb csíkszélességű mikroprocesszorok állíthatók elő.

Az eljárás sikerének kulcsa nem más, mint a Föld egyik legnagyobb mennyiségben elérhető alapanyaga, a víz. Bruce Smith, a rochesteri (New York) intézet mikroelektronikai professzora elmondta, hogy amennyiben a chipek áramköri vezetékeinek kialakításakor kis vízsugarakat bocsátanak a szilíciumszeletekre, akkor akár a jelenlegi litográfiai eszközök használatával is elérhető a 0,045 mikronos, vagyis 45 nanométeres csíkszélesség.

Mint ismeretes, a chipgyártók litográfiai berendezések segítségével alakítják ki a szilíciumszeleteken az áramköri rajzokat. A jelenleg használatos litográfiai eszközök 193 nanométeres hullámhosszú fényt használnak és segítségükkel 0,09 mikronos, vagyis 90 nanométeres csíkszélességű processzorok gyárthatók. A jelenleg forgalomban lévő processzorok közül többek közt az Intel Prescott magos Pentium 4 chipjei rendelkeznek 0,09 mikronos csíkszélességgel.

Smith elmondta, hogy a mikroszkópok esetében már több mint száz éve használnak különböző folyadékokat a felbontás növelése érdekében, és mivel a litográfia tulajdonképpen a mikroszkóp megoldás fordítottja, esetében ugyancsak érdemes folyadékokat használni. Míg a mikroszkóp kis objektumokat nagyít fel, addig a litográfiai eszközök nagy rajzokat kicsinyítenek le. Mivel a litográfiai eljárások nagy tisztaságot igényelnek, a gyártók mindeddig nem alkalmaztak folyadékokat, most azonban sikerült megoldani az eddigiekben tapasztalt problémákat. A kutatók azért választották a vizet, mert a víz nem lép reakcióba egyetlen, a chipgyártás közben használatos anyaggal sem, és mert fénytörési tulajdonságai ideálisnak nevezhetők.

A kísérletek tovább folytatódnak, így egyelőre nem lehet tudni, hogy a víz alapú litográfiai eszközök használata mikor terjed el a chipgyártók körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csóka #19
    Hol van az az utca?
  • mir #17
    tenyésztik
  • sniper #16
    lapa'ttal :)
  • sniper #13
    Es nem is ilyen bonyolultsagban. 2 tranzisztort nem nagy kunszt meghajtani, 200 milliot mar inkabb (athallas, stb).
  • mir #11
    ezt a baromságot ki mondta neked? már vannak 10 GHznél jóval gyorsabb chipek is, persze nem PCben...
  • mir #10
    zéta, gondolom a szakértő fejedet nem zavarja, hogy a processzorok gyártása közben(többbségében Cmos) még csak nem is használnak semmilyen lézert...
  • SoDI--- #9
    De ezek szerint továbbra is fix, hogy 10 Ghz alatt meg fog állni az órajel-emelkedés...
  • Mice #8
    anyám,
    ezen még az intel is állítom kis-milliárd és egy darab 90 mikronos darabkává röhögné szét magát!
  • papabear #6
    Akkor te nem hallottál a bio-, holo- és nano- techről. A szilícium alapú technológiák érik el a fizikai határukat. Szerencsére túl lehet lépni rajtuk.Persze amíg lehet, kihajtják a jelenlegi eljárásokból amit lehet.

    (...nem beszélve a lekicsínyített kínai matematikusokról, akik ezrével elférnek egy bolha bajszán és lebegőpontos számításban felveszik a versenyt a legújabb processzorokkal is! :o)
  • valaé valaé ná #4
    Ugyan már. Most következhet az érdemi munka.