JohnnyCage

Veszélyt lát Moore törvényében a PGP készítője

Moore törvénye jelenti a legnagyobb veszélyt a személyes adatok biztonságára, állítja Phil Zimmermann, a Pretty Good Privacy titkosítási technológia kifejlesztője.

Zimmermann az Infosecurity konferencián elmondta, hogy Moore törvénye olyan láthatatlan erőt képvisel, amely veszélyt jelent a személyes adatok biztonságára. Az idők folyamán törvényi rangra emelkedett elmélet, amelyet még Gordon Moore, az Intel társalapítója fogalmazott meg kimondja, hogy a chipekben található tranzisztorok száma, illetve a chipek teljesítménye 18 havonta megduplázódik.

"A népesség nem duplázódik meg 18 havonta. Annak a képessége viszont, hogy a számítástechnikai eszközök segítéségvel nyomon kövessenek minket, igen" - mondta Zimmermann utalva arra, hogy a csúcstechnológiájú berendezések egyre több lehetőséget biztosítanak az emberek megfigyelésére. "Nem tudod elrejteni az arcodat" - tette hozzá.

Zimmermann a '90-es évek elején készítette el a PGP-t, miután az amerikai kormány egyre komolyabban kezdett foglalkozni az e-mailek megfigyelésével. A Pretty Good Privacy volt az első széles körben alkalmazott e-mail titkosítóprogram. A szakértő szerint napjainkban a megfigyelés jelenti a legnagyobb veszélyt a polgári szabadságjogokra.

Bár az elmúlt időben számos törvény született a nemzetbiztonság fokozottab védelme érdekében, ezek könnyen visszafordíthatók, mondta Zimmermann. "A technológiai piac azonban nem így működik. Egyre fejlettebbé, és egyre fondorlatosabbá válik. Amikor pedig a megfigyelőrendszerek hátterében megjelennek a számítógépes eszközök, a probléma tovább fokozódik. És ez az, ahol Moore törvénye bekerül a képbe" - tette hozzá Zimmermann, aki elmondása szerint magánszemélyként vett részt a konferencián, nem a PGP Corp. képviselőjeként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rolika #6
    "törvényi rangra emelkedett elmélet"

    ez baromság! megsérti (sértené) a btk-t, aki hirtelen a megszokotthoz képest 2-3x gyorsabb cuccot dobna piacra? na neeee... :)
  • Joe #5
    Már ma is olcsón!!! megteheted, hogy beállítasz 4-8 webkamerát a házad körül, veszed az adást a PC-dre, elmented pár hónapra visszamenöleg és megnézed, ha elloptak töled valamit, hogy ki volt. A rendörség nem fogja elfogadni bizonyítéknak, de házkutatási alapnak már igen és visszakapod a dolgaidat.

    Az ilyen természetü haladásnak és megfigyelésnek van értelme, pl. jó lenne megfigyelni minden parkolót és utat Bp.-en és elkapni az összes autótolvajt és szabálytalanul parkoló bunkót.
  • [HUN]PAStheLoD #2
    hát én se sajnálom hogy pont most jelent meg a Postal kéettő és nem még 120 hónap múlva
  • b #1
    az egy dolog, hogy mr. zimmermann elég paranoiás, ami természetesen nem baj. viszont moore törvényének biztos örülnek a rákkutatók, az egyetemi kutatók, az alternatív energiát kutatók, a setisek, a tenger biológusok, a játékfejlesztők, és biztos vagyok, hogy még egy egész sor ember. :)