Rónai György

Áprilisi tréfa volt az AMD új modellszámozása

Az AMD egy francia hardverlappal közösen röppentett fel egy áprilisi tréfát, miszerint a cég az új Intel Pentium 4 modellszámozáshoz igazítaná saját Athlon 64 processzorainak jelölését.

"Az elmúlt években és napjainkban is az úgynevezett "Performance Rating" teljesítmény viszonyszám jelölési rendszert használó AMD úgy döntött, hogy az eddigi gyakorlattal felhagyva, a jövőben az Intel által nemrégiben bejelentett modellszám jelölési megoldást használja majd processzorai esetében. Az egyik francia hardveres internetes oldalhoz eljutott egy belső felhasználásra szánt AMD dokumentum, melyből kiderül, hogy az AMD mindig is azért használta a Performance Rating rendszert, hogy processzorainak teljesítménye összevethető legyen az Intel chipjeinek teljesítményével. Mivel azonban az Intel a jövőben már nem hagyományos frekvenciajelölési rendszert, hanem modellszámozást kíván alkalmazni, az AMD-nek is váltania kell, különben a vásárlók alaposan össze lennének kavarodva az AMD processzorok valós teljesítményével kapcsolatban. Éppen ezért az AMD az idei esztendő harmadik negyedévében az Athlon 64 processzorok kapcsán megújult Performance Rating rendszert fog alkalmazni. "

"Az AMD eredetileg nem azért vezette be a teljesítmény viszonyszám jelölési rendszert, hogy ily módon a konkurens Intel-féle processzorokhoz mérje saját termékeit, hanem azért, hogy a jó öreg Thunderbird magos Athlon chipek és az újabb Athlon XP chipek teljesítménye könnyedén összevethető legyen egymással. A jelenleg AMD Athlon 64 3400+ típusjelzéssel forgalmazott processzorok a jövőben már AMD Athlon 64 560+ jelzéssel lesznek kaphatóak, ennek megfelelően pedig az Athlon 64 3200+, Athlon 64 3000+, illetve Athlon 64 2800+ chipek a harmadik negyedévtől kezdődően rendre Athlon 64 550+, Athlon 64 540+, illetve Athlon 64 530+ típusjelzéssel ellátva lesznek jelen a piacon. Összehasonlításképp, az Intelnél az új jelölési szisztéma szerint Pentium 4 560 típusjelzéssel ellátott processzor egy 3,6 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Pentium 4 chip lesz."
- olvashattuk tegnap számtalan hardverlapon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
A hírt minden jelentősebb informatikai és hardverlap lehozta - Anandtech, HardOCP, The Inquirer, The Register, TT-Hardware és X-bit Labs

A kacsa a HardWare.fr nevű weblapról indult el. Először senki sem gondolta még kacsának, hiszen már március 31-én publikálták az információkat, most viszont az AMD hivatalosan cáfolta, és ők is elismerték, hogy április 1-jei tréfának szánták csupán. A hír tehát, mely szerint az AMD adoptálná az Intel modellszámozásait, nem igaz.

Az AMD szerint a jelenlegi modellszámozási rendszere a családon belül kitűnően mutatja a processzorok teljesítményét. Például minden asztali processzor esetében üzleti programokkal, digitális médiafeldolgozással, és játékokkal tesztelik őket, hogy olyan modellszámot kapjanak, amely tükrözi teljesítményüket, és megkönnyíti a vásárlási döntést. Az AMD szóvivője szerint ez még nagyon hosszú ideig változatlan is marad.

Az AMD Athlon 64 processzorokat jelenleg egy négyjegyű modellszám alapján azonosítjuk. Ezek a számok elismert ipari tesztprogramokra épülnek, több népszerű szoftverteszt mellett. Ily módon pontos, és egyszerű rendszerbe foglalva az AMD processzorokat. Ez segíti a vásárlókat is, mivel minél magasabb szám, annál jobb általános teljesítményre képes a processzor. Ugyanezt a számozást használja a cég az Athlon XP, az Athlon XP-M, a Mobile Athlon 64, és DTR Athlon 64 processzoraihoz is. Az Opteron szerverprocesszorokat már egy háromjegyű számmal jelölik, ahol az első azt jelenti, hogy hány-processzoros rendszerbe szánják, a második kettő pedig a szérián belüli teljesítményt mutatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valaé valaé ná #34
    Mostmár csak az Intelnek kéne visszavonni a saját tréfáját.
  • mir #33
    akkor a te értelmezésed szerint a PC vásárlóknak mindösszesen max az 5-10%a mondható értelmesebbnek, mert több nem.
  • janos666 #31
    Nem gond. Nem szokásom megsértődni. Főleg meg ilyen fórumokon. Hisz tudom, hogy én is hülyeségeket írogatok. De telik vele az idő.
  • [HUN]PAStheLoD #29
    eddise érdekelt a számozás hanem az hogy mit tud ..szal egy kicsit elbaszott poén volt
  • GABOR16 #28
    Nem azt takarja, hogy a régi Thunderbird magos Athlonokhoz képest mekora teljesítményre képesek
  • janos666 #27
    Hópáhopá. Na: Ugye ez a #12/3.sor ilyen AMD-intelszámozás stílusú viccnek ment. Aztán: A "Jó pézé' mindent" egy olyan örök és időtálló életfilozófiám aminek nem sok köze van ahhoz, hogy mi van a gépemben. NEM azzal vágok fel mekkora gépem van, hisz jól tudom, hogy ezen márkákon belül is vannak még jóval drágább/jobb cuccok is. Ezért is van köztük egy sor kihagyva, bár féltem tőle, hogy sokan így értelmezik. Na. Szerintem is elfér az az AMD.
    Más: Amúgy meg még az sem lett volna olyan hihetlen, ha tényleg átveszik az intel típusjelzéseit, hisz mit is takar az 2500+? Nem valami olyasmit, hogy milyen P4-nek felel meg?
  • Lazarus #26
    Durva oltás az intelnek :DD
  • janos666 #23
    Reméljük....
  • arty #22
    a The Inquirer legalabb aprilis elsejen probalna meg megbizhato lenni ...

    Janos666: remelem egyszer tenyleg 100-150 ezret fogsz fizetni a kozepkategorias processzoraidert :D
  • Borg #20
    A legjelentősebb tévinformációkat végülis ők közlik le:))