Spencer

2004-ben is élni fog az AMD Socket 940-es 754-es tokozása

Az AMD vezetői bejelentették, hogy a chipgyártó 2004-ben számos vadonatúj, a korábbiaknál nagyobb teljesítményű, Socket 940-es, illetve Socket 754-es tokozású mikroprocesszort fog piacra dobni. "Az AMD Athlon 64 FX processzorokat 2004-ben is Socket 940-es tokozással fogjuk gyártani, ily módon biztosítva ésszerű termék életciklust vásárlóink számára. Emellett pedig természetesen számos Socket 754-es tokozású újdonsággal is elő fogunk rukkolni a következő esztendőben" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban John Crank, az AMD egyik vezető munkatársa.

A közelmúltban debütált AMD Athlon 64 FX-51 típusjelzésű processzor kapcsán az eddigiekben az volt a közvélekedés, hogy lényegében ez lesz az egyetlen Socket 940 tokozású Athlon 64 FX chip, mely később új tokozással rendelkező chipeknek adja majd át a helyét. Ismeretes, hogy az eredetileg a szerver számítógépek piacán versenyző Opteron processzorok számára kifejlesztett Socket 940-es tokozás lehetővé teszi a kétcsatornás memóriakontroller alkalmazását, mely az Athlon 64 FX-51 esetében az egycsatornás memóriakontrollerrel szerelt Athlon 64-hez képest jelentősen nagyobb teljesítményt eredményez.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó korábban bejelentette, hogy a 0,09 mikronos gyártási technológiákra történő átállást követően a nagy teljesítményű asztali számítógépekbe szánt processzorait egytől egyig Socket 939-es, vagyis a Socket 940-essel nem kompatibilis tokozással fogja forgalmazni. Ezt követően az AMD vezetői ráébredtek arra, hogy amennyiben a Socket 940-es platformot ilyen gyorsan halálra ítélik, a vásárlók nem igen vásárolják majd a jelenleg forgalomban lévő Athlon FX-51 processzorokat. Ennek következménye a mostani bejelentés, amikor is az AMD vezetői mindenkit megnyugtattak, hogy mind a Socket 940-es, mind pedig a Socket 754-es platform tovább fog élni a jövő esztendőben.

Említésre méltó, hogy míg a Socket 940 tokozású Athlon 64 FX processzorok mellé úgynevezett regiszteres DDR SDRAM memóriákat kell helyezni, addig az újabb, immár Socket 939 tokozással rendelkező Athlon 64 FX-ek meg fognak elégedni a hagyományos DDR memóriákkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!