Berta Sándor

Uniós nem a Microsoft javaslatára

Új javaslattal állt elő az Európai Unió számára a kartellügyben a Microsoft. A cég minden Windowssal ellátott számítógép mellé egy a konkurens médialejátszókat tartalmazó CD-t akar ajándékozni.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság évek óta vizsgálatot folytat a Microsoft ellen, mondván, azzal, hogy a szoftveróriás a Windows Media Playert a Windows operációs rendszerek szerves részévé tette, jogosulatlanul előnyhöz jutott a médialejátszó programok piacán a konkurenseivel szemben. Az Európai Bizottság hivatalosan, többszöri csúszás után, idén május elsejét hirdette meg, mint azt az időpontot, amikor pont kerülhet az ügy végére, bár felmerült a március elsejei "ítélethozatal" is.


Az Unió versenyjogi biztosa,
Mario Monti
Úgy tűnik, a Microsoft még mindig nem tud belenyugodni a dologba. Ezt bizonyítja, hogy a redmondi vállalat egy javaslatot terjesztett elő a testület számára. E szerint a Microsoft minden, a Windows operációs rendszerrel ellátott számítógép mellé egy CD-t akar ajándékozni, amelyen a konkurens fejlesztőcégek médialejátszó termékei lennének megtalálhatók. A cég azt szeretné, ha a testület rábólintana a javaslatra és ejtenék az ügyet.

Az Európai Bizottság azonban - a kiszivárgott információk szerint - nem tartja kielégítőnek ezt a megoldást. Ez némileg meglepő, lévén korábban azt is megoldásnak tartották, ha egy bizonyos számú konkurens médialejátszót feltelepítenek minden Windows Media Playert használó számítógépre, ezzel párhuzamosan pedig letöröltetik a Media Playereket ezekről a PC-kről. A pénzbüntetés már érzékenyebben érintené az amerikai vállalatot, mivel az Európai Bizottság akár éves forgalmának tíz százalékát is kiszabhatja rá büntetésül. Csak tájékoztatásul, a cég 2003. évi forgalma 32,2 milliárd dollár volt!

A testület úgy véli: az emberek kényelmesek, ha már telepítve van egy médialejátszó szoftver, akkor nem fognak egy újabbat felinstallálni. Ráadásul a Media Playert már ismerik, megszokták, még egy új alkalmazás kezelésének csínját-bínját is el kell sajátítani. Ráadásul könnyen lehet, hogy valakinek a Media Player tetszik és nem akar más programot helyette. Az Európai Bizottság ítélete már készen van, ám a szakemberek még vizsgálják, hogy összhangban legyen a nemzetközi joggal és ne nyújtson támadási felületet. A Microsoft pedig addig is a "barátságos" megoldásban bízik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ollie #41
    Ha valakinek nem tetszik a WMP, akkor használjon mást.
  • ollie #40
    Hát én nem szeretem az MS-t, de azért nehogy már korlátozzák, hogy ki milyen szoftverekkel szállítja az oprendszerét. Ha én akarok írni egy új oprendszert, akkor nem tehetem bele a saját media lejátszómat??? Ez már szerintem gyökérség.
  • Mice #37
    ha már a témánál járunk (winupdate-bugok)

    mostanság mindig azzal jön nekem az xp, hogy a KB828026 nevű frissítést még nem raktam fel. mindig lefut, hiba nélkül, majd 2 v. 3 boot után amikor ránézek mindig azzal jön, hogy ezt a hubát még nem foltoztam be.

    valaki tapasztalt hasonlót/tud rá megoldást?

    zavarni ugyan zavar, de ideget nem kapok tőle hisz én a saját mplayeremet nem használom. de azért ha tudták rá valamit majd dobjátok ide
  • AtisH #33
    Az csak 1 nagy hülyeség, hogy az IE, a MP meg a többi ingyenes. A Microsfot-ot arra kéne kötelezni, hogy csak az op.rendszert árúsíthassa önmagában, a többi sallangot meg külön adja esetleg ingyen (ha ugyan tudja), ahogy egy másik cégnek is kéne tennie alapesetben. Csak erre nem tudják őket kötelezni, mert már régebben elb***ták. Mostmár elég pénzzel és jogásszal rendelkeznek, hogy nyomást tudjanak gyakorolni akár a törvényhozásra is.
  • Darth Sith #20
    én kurva jól megvagyok a mediaplayer -el. egyedül quicktime -ot használok mellette. nme tóm mit paráznak a fejesek.. :)
  • Cat #13
    naja, a példa akkor jó, ha az emberek 90 feletti százaléka használna BMWt, ezért az összes többi gyártó tönkremenne
  • aDannyBoy #1
    mondjuk egy winamp 5 pro-t es egy Power DVD-t :)