Spencer

Az USA és az Európai Unió is vizsgálatot folytat a memóriaárak ügyében

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Európai Unió is nyomozást folytat annak kiderítésére, hogy a világ legnagyobb memóriagyártó vállalatai 2001-ben nem játszottak-e egymással össze az árak mesterséges feltornászása érdekében.

A boise-i (Idaho) székhelyű Micron Technology egyik munkatársa elmondta, hogy tudomása szerint az Európai Unió már 2003 áprilisa óta nyomoz a nagy memóriagyártók ügyében. Az unió szakemberei egész pontosan azt vizsgálják, hogy a Samsungnak, a Micron Technologynek, illetve az Infineonnak milyen szerepe volt abban, hogy 2001 végén jelentős mértékben emelkedtek a memóriachipek, illetve memóriamodulok árai.

Ismeretes, hogy akkoriban a személyi számítógépes piac zsugorodóban volt, azonban a legtöbb PC-ben helyet kapó DRAM és DDR (Double Data Rate) DRAM memóriák ára egyenesen az egekbe szökött. Egyes memóriatípusok ára néhány hónapon belül több mint háromszorosára emelkedett. 2002 áprilisában Michael Dell, a világ legnagyobb számítógépgyártó vállalatának alapítója és egyben elnök-vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a Dell felvette a kapcsolatot különböző kisebb, másodvonalbeli memóriagyártókkal, ugyanis véleménye szerint csak így akadályozható meg egyes gyártók kartelszerű összefogása. Nem sokkal ezt követően a memóriaárak zuhanni kezdtek, végül 2002 közepén egy-egy adott kapacitású memóriáért már közel ugyanannyit kellett fizetni, mint fél évvel korábban, a jelentős áremelkedések kezdete előtt.

Az FTC (Federal Trade Commission) az elmúlt hónapban a Rambus ügyében hozott döntésével egy időben hozta nyilvánosságra azt a 2001 novemberében a Micron Technology egyik vezetője által írt elektronikus levelet, mely arra enged következtetni, hogy a világ három legnagyobb memóriagyártó cége 2001 végén összefogott egymással a memóriaárak feltornászása érdekében. A közelmúltban egyébként bűnösnek találták a Micron Technology egyik vezető munkatársát, aki szándékosan hátráltatta az amerikai Igazságügyi Minisztérium nyomozati munkáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    az akkori áremelkedés azért nem volt akkora meglepetés, előtte hónapokon át szinte ingyért osztogatták a memóriát, és a net tele volt memóriagyár bezárásokkal, mivel iszonyatos túltermelés volt
    előtte hónapokon át lehetett olvasni hogy nagyon olcsó-nagyon olcsó-emelkedni fog
  • Punker #2
    ja
  • IMYke2.0.0.0 #1
    Ez már sajna nem segít rajtunk... Qrva drágán vettünk mindent akkoriban.

    -----------------------------------------
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2004
    -----------------------------------------